Jouni Malmivaaran kolumni Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella kaikki resurssit käyttöön sotessa

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen sotepalvelut aloittavat 7 kuukauden kuluttua. Loviisan kunnassa ja koko alueella toimivat sote-yrittäjät odottavat, jatkuvatko olemassa olevat sopimukset myös ensi vuonna. Alueella toimii satoja yrityksiä ja järjestöjä, jotka tuottavat vakiintuneesti osan hyvinvointialueen julkisella järjestämisvastuulla olevista sosiaali- ja terveyspalveluista. Kuntalaiset puolestaan ovat huolissaan, heikkenevätkö lähipalvelut ja saako edelleen monipuolista ja laadukasta palvelua myös yksityissektorilta.

Hyvinvointialueen valtuutettujen vastuulla onkin nyt luoda toimiva, laadukas, tehokas sotepalvelukokonaisuus (palvelustrategia), jossa otetaan käyttöön kaikki alueen resurssit, hyödynnetään monituottajamallia, nopeutetaan hoitoon pääsyä, ylläpidetään kuntalaisten valinnanvapautta ja toteutetaan hankinnat niin, että myös pk-yritykset voivat osallistua tarjouskilpailuun. Tämä malli myös kehittää terveen kilpailun kautta toimialaa ja auttaa ruuhkahuippujen tasaamisessa, sekä palveluvajeiden ratkaisemisessa.

Laadittavassa palvelustrategiassa on asetettava tavoitteet strategiakaudella tuotettavien palveluiden määrälle, laadulle, saatavuudelle ja kustannuksille.

Laadittavassa palvelustrategiassa on asetettava tavoitteet strategiakaudella tuotettavien palveluiden määrälle, laadulle, saatavuudelle ja kustannuksille. Siitä pitää myös ilmetä, kuinka tavoitteet saavutetaan ja samalla annetaan palvelulupaus. Useilla hyvinvointialueilla strategian kulmakivenä on yksityisten sotepalvelujen osuus n. 50 % (kuten KYMSOTE:lla). Tämä takaa monipuolisen, laadukkaan palvelun, tuo lisää elinvoimaa alueelle, tuo veroeuroja ja työpaikkoja. Kaikkia palvelujen tuottajia olisi myös arvioitava laadullisesti ja hinnallisesti samoilla kriteereillä.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen palvelulupaus pitäisikin olla, että loviisalaiset saavat hyvää ja laadukasta hoitoa edelleen oman kuntansa sisällä, edelleen on olemassa valinnanvapaus ja palvelusetelit yksityisten sote-yritysten/järjestöjen kanssa.

Loviisan Yrittäjät ry tapasi kaikki Loviisan ja Lapinjärven hyvinvointialueen valtuutetut ja tilaisuudessa käytiin läpi yllä mainitut huolet ja sovittiin jatkuvasta keskusteluyhteydestä.

Olemme nyt myös tehneet valtuustoaloitteen, että hyvinvointialueen organisaatiorakenteeseen perustetaan alueen ja yritysten/järjestöjen yhteistyötä kehittävä elinkeinopoliittinen neuvosto. Näin varmistamme, että sote-yrityksille Loviisa on edelleen Suomen paras paikka yrittää!

Kirjoittaja on Loviisan Yrittäjät ry:n kunniapuheenjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut