Päätoimittajalta Kaatuneiden muistopäivä oli historiallinen

Viime sunnuntaina Loviisan seudun ja koko Suomen sadoilla hautausmailla vietettiin kaatuneiden muistopäivää sodissa henkensä menettäneiden muistoa kunnioittaen.

Tällä kertaa sankarivainajien muistaminen oli entistäkin ajankohtaisempaa sekä aiempaa ehkä herkempää sillä tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä pääministeri Sanna Marin olivat juuri ilmoittaneet, että Suomi hakee puolustusliitto Naton jäsenyyttä.

Samaan aikaan vain muutaman sadan kilometrin päässä Loviisan sankarihautausmaalta Ukrainan ja Venäjän välinen brutaali sota tuottaa tuhansittain sankarivainajia, kun nuoria miehiä ja naisia kuolee maansa puolesta. On edelleenkin vaikea käsittää, että sodasta on tullut arkipäivää keskellä Eurooppaa.

Toivottavasti uusia sankarivainajia ei enää koskaan tarvita.

Ajankohtaisessa ja koskettavassa puheessaan Loviisan sankarihaudoilla Agricolan ruotsalaisen seurakunnan kirkkoherra Stina Lindgård muistutti, että Suomi oli toisessa maailmansodassa lähes ainoita kansoja, joka hautasi sodan uhrit kotimaahansa. Suomalaiseen asevelihenkeen kuului, että rintamalla kaatuneita ei haluttu jättää, vaan heitä noudettiin rintamalinjoilta yleensä kotimaan multiin.

Se työ on jatkunut näihin päiviin saakka ja jatkuu vielä pitkään, kun vapaaehtoiset etsivät edelleen rintamalle jääneiden jäänteitä haudattavaksi kotikuntiinsa. Huolenpito kaatuneista on surullinen, mutta silti kunniakas luku isänmaan historiassa.

Erikoinen osa Suomen historiaa on sekin, että meillä on sankarihautausmaa lähes jokaisella paikkakunnalla kertomassa kansakuntamme sinnikkyydestä ja kotiseuturakkaudesta sekä arvostuksestamme ihmistä, vainajinakin, kohtaan.

Vuoden 2022 kaatuneiden muistopäivä jää Suomen historiaan hetkenä, jolloin Suomi luopui lähes pyhänä pidetystä sotilaallisesta liittoutumattomuudestaan. Vaikka Naton jäseneksi hyväksyminen ei vielä ole täysin Brysselissä kuulutettu, on Suomen hyväksymiselle laajaa kannatusta.

Se mitä siitä Venäjän suunnalta seuraa, jää nähtäväksi. Jäsenyysprosessin kestäessä on syytä pitää päänsä kylmänä. On täysi syy uskoa valtiojohdon näkemystä, että Nato-jäsenyyden myötä saatavat turvatakuut nostavat merkittävästi Suomen kynnystä joutua sotatoimien kohteeksi. Toivottavasti uusia sankarivainajia ei enää koskaan tarvita.

Sodassa kaatuneita muistettiin Loviisan sankarihaudoilla

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut