Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: Vastaus ”viidelle viestinviejälle”

Luimme pettyneinä tiistain (10.5.2022) Loviisan Sanomista mielipidekirjoituksen ”Viiden opettajan huoli Loviisan koulujen tilanteesta”. Olimme ensinnäkin pettyneitä sekä kirjoittajiin että Loviisan Sanomien toimitukseen, jotka olivat päättäneet julkaista mielipidekirjoituksen nimimerkin takaa.

Tämä ei mielestämme edusta hyvää keskustelukulttuuria, eikä edistä millään tavalla kirjoittajien tavoitteita. Nähdäksemme kirjoituksen sisällössä ei ollut mitään, joka oikeuttaisi nimimerkin käytön, ja puhe pelosta vain alleviivaa kirjoituksen panettelevaa sävyä. Ongelmallista on myös, että nimimerkin takaa annetaan ymmärtää, että kirjoituksessa esitetty kokemus olisi laajan työntekijäyhteisön yhteinen. Tämä ei kuitenkaan ole totta, minkä takia haluamme julkaista tämän vastineemme omilla nimillämme.

Olemme kuitenkin olleet tyytyväisiä sekä kollegoihin että esimiehiin, ja viihdymme työssämme.

Toiseksi olimme pettyneitä kirjoituksen varsinaiseen sisältöön. Nähdäksemme se ilmensi todellista tyytymättömyyttä, johon jokaisella työntekijällä on oikeus, ja joka johdon puolelta tulee tulla nähdyksi. Nyt tämä mahdollinen huoli hukkui kuitenkin sekavaan syytösryöppyyn, joka sisälsi myös asiavirheitä, joista selkeimpänä outoa vastakkainasettelua luova kertomus elokuvanäytöksestä kieltäytymisestä. Tosiasiassahan Harjurinteen koulu oli näytökseen menossa, ja se peruuntui muista syistä. Muutenkin kirjoituksesta paistoi kohtuuton halu laittaa kaikki epäkohdat aina rakennusvirheistä lähtien ”johdon” syyksi.

Kirjoitus sivuuttaakin täysin kaikki tavat, joilla esimiehet ovat yrittäneet kuulla työntekijöitä ja myös parantaa puutteita. Esimerkiksi hyvinvoinnin ja mielenterveyden edistäminen on nostettu osaksi strategiaa, työntekijöiden hyvinvointia on kartoitettu ja resurssipulaan on yritetty puuttua.

Loviisan koulutoimi ei varmasti ole ongelmaton työpaikka, sillä sellaista ei nähdäkseni ole olemassa. Olemme kuitenkin olleet tyytyväisiä sekä kollegoihin että esimiehiin, ja viihdymme työssämme. Muiden suuhun emme uskalla laittaa sanoja. Yritämme itse edistää kulttuuria, jossa epäkohdista saa ja tulee puhua, mutta valittamisen ja syytösten sijaan tulisi tarjota myös jonkinlaisia konkreettisia korjausehdotuksia.

Tuuli Huovila, Jussi Isotalo, Merita Kontto, Timo Marttinen, Eeva Sairanen, Iiro Summanen ja Heini Vakkari.

Allekirjoittaneet ovat Harjurinteen koulun ja Loviisan lukion opettajia