Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kappelinpuiston puiden kohtalo on kiperä arvovalinta

Loviisan vesiliikelaitoksen suunnitelma kaataa Kappelinpuiston laitamilta 15 vanhaa puuta synnytti melkoisen värikkään ja kiivaan keskustelun sosiaalisessa mediassa.

Puut halutaan kaataa, koska ne sijaitsevat vuonna 1937 rakennetun betonisen pääviemäriputken päällä, ja juurien tukkeuttama putkilinja pitää uusia. Jätevesi- ja ulostevuoto ehti talven aikana sotkea kaupungin keskellä sijaitsevaa kesäistä viherkeidasta ennen kuin paikalle saatiin rakennettua tilapäinen paineputkiviemäri. Ulostejäämiä on vieläkin nähtävissä puiston reunoilla, vaikka vuoto on nyt tukittu.

Kappelinpuisto on nyt skeidas keskellä kaupunkia.

Viikonloppuna Loviisan kulttuuri- ja ympäristöliikkeen aktiivit järjestivät puistossa performancen, jossa uhan alla olevia puita merkittiin "suojeltava" -merkinnöissä ja sydämen kuvilla. Aktiivien mukaan uhan alla olevia puita on 15 sijaan ainakin 50, mikäli vanha putkilinja kaivetaan esille. Synkkään arvioon on helppo yhtyä sillä myös suunnitellun kaivannon vieressä olevien puiden juuristo todennäköisesti tärveltyy, ja mikä saattaa myöhemmin koitua monien puiden turmioksi.

Puiden puolustajat vaativat, että uusi viemärilinja tulee rakentaa katujen alle, mikä kuulostaa järkevältä, mutta koska viettoviemäri ja yksi kulmakaivoista sijaitsevat paikoin 4,5 metrin syvyydessä, olisivat urakan kustannukset merkittävästi nyt aiottua suuremmat. Viemäri voitaisiin rakentaa myös matalammalle, mutta silloin keskelle kaupunkia jouduttaisiin rakentamaan jätevesipumppaamo, josta saattaisi aiheutua hajuhaittariski. Muitakin vaihtoehtoja on noussut esille.

Aiotun viemäriratkaisun kannattajat muistuttavat, että jossain vaiheessa vanhat puut joudutaan joka tapauksessa kaatamaan, ja istuttamaan tilalle uusia puita. Näin tehdään keskustan muillekin puille, mutta aikaperspektiivi lasketaan kymmenissä vuosissa, jopa sukupolvissa.

Vesiliikelaitos on nyt hankalasti puun ja kuoren välissä. Joka tapauksessa näyttää jo selvältä, että anotusta maisematyöluvasta valitetaan, ja korjaustyöt viivästynevät siksi suunnitellusta. Vuotava jätevesiviemäri on tietenkin pakko korjata, ja korjaustyöt on tehtävä ennen seuraavan talven pakkasia. Helppoja ja hyviä vaihtoehtoja ei ole tarjolla, vaan tekotavasta riippuen urakka joko maksaa maltaita tai johtaa useiden puiden menetyksiin.

Vesiliikelaitoksen ykkösprioriteetti on huolehtia tehokkaasti jätevesistä. Lupaviranomaisten asiana on tarkastella laajemmin kokonaisuutta. Kyse on tietenkin rahasta eli käsillä on jälleen arvovalinta. Siksikin siitä on tarpeen käydä myös avointa kansalaiskeskustelua.