Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Kalat, karja ja linnut mahtuvat kyllä Haravankylään

Loviisan Seudun Eränkävijät ja Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö, Köpbackan kyläyhdistys kertovat tässä lehdessä viime vuonna käynnistyneestä hankkeesta, jolla Haravankylän pelloilla sijaitsevalle kosteikkoalueelle pyritään perustamaan Haukitehtaaksi kutsuttu haukien ja muiden kalojen luontainen lisääntymisalue.

Tällä hetkellä suuret määrät haukia ja muita kaloja nousee keväisin lisääntymisaikeet mielessä Loviisanlahdesta lämpimän ja makean veden houkuttelemina Marbäckenin puroa pitkin pieneen jokeen, josta ei kuitenkaan löydy riittävän sopivia ruovikkoalueita kudun onnistumiseksi. Mäti vaipuu mutaan, maiti menee menojaan, hauen häät hiipuvat hukkaan.

Haravankylän kosteikosta saisi erinomaisen lähivirkistysalueen.

Haukitehtaan perustaminen kosteikkoalueelle vaikuttaa erinomaiselta suunnitelmalta. Sellaisia on rakennettu jo kymmenittäin eri puolille Suomea. Haravankylän kosteikkoalue on jo nyt toiminut arvokkaana vesilintualueena lintutorneineen. Kutualueena toimimisen lisäksi alue palvelisi vesilintuja ja muita kosteikon eläimiä, sekä hyönteisiä. Se myös suodattaisi valumavesiä ja vähentäisi Loviisanlahden rehevöitymistä.

Hauki ei ole Suomessa uhanalainen laji, mutta hauelle hyvin sopivien kutualueiden määrä on vähentynyt ja niiden soveltuvuus lisääntymiseen on heikentynyt ihmisen toiminnan myötä.

Haukitehdashankkeen jälkeen myös Loviisan kaupunki aktivoitui Haravankylän kosteikon partaalla. Maaseutulautakunta käsitteli eilisiltana Lillängarna-nimisen niittyalueen kunnostamishanketta, jossa paikalle tehtäisiin aidattu alue luomulihakarjan laidunnettavaksi. Sekin on erinomainen hanke luonnon monimuotoisuuden parantamiseksi alueella, jonka tilasta paikalliset asukkaat ovat olleet huolissaan.

Loviisalaiseen tapaan hauet ja hiehot näyttävät huolestuttavasti ajautuvan keskinäiseen kilpailuun Haravankylän kosteikkoalueen kehittämisestä. Näin ei pitäisi olla. Kalojen lisääntymisalue, karjan laiduntamisalue ja vesilinnustoalue sopisivat erinomaisesti yhteen ja täydentäisivät toisiaan sekä kehittäisivät alueen luonnon monimuotoisuutta sekä arvoa lähivirkistysalueena.

Kala-, karja- ja lintuaktiivien on nyt syytä ottaa yhteistyön lapio kauniiseen käteen, ja mahdollistettava Haravankylän kosteikkoalueen kehittäminen mahdollisimman monimuotoiseksi luontokohteeksi Loviisassa.

Kartta Haravankylän kosteikosta

Video: Haukitehdas-hankkeen asiantuntijan Mauri Suojasen haastattelu

Haravankylän kosteikkoalueelle kaavaillaan haukitehdasta