Pääkirjoitus Kohdistuikohan Lovarin Ukraina-konsertin striimiin hydridivaikuttamista?

Kun Suomessa käydään Nato-keskustelua, asiantuntijat ovat varoitelleet erilaisista hybridivaikuttamisen muodoista. Suomessa puolustusministeriön verkkosivut kaatuivat, kun Ukrainan presidentti piti historiallista puhetta Suomen eduskunnalle. Samoin monien pankkien ja kirkon verkkosivuilla oli pahoja ongelmia. Monenlaista häirintää on havaitu myös sosiaalisen median alustoilla. Myös paikallistasolla.

Loviisan elokuvateatteri Marilynissä järjestettiin runsas viikko sitten hyväntekeväisyyskonsertti, jolla kerättiin varoja Loviisan seudulla olevien ukrainalaisten pakolaisten hyväksi. Loviisan Sanomat striimasi konsertin Lovarin ja Nya Östiksen verkkosivuille. Konsertti oli kaikin puolin upea menestys, ja se tuotti yli 4 000 euroa.

Kesken striimauksen konsertin äänivastaava näytti kännykästään, että Lovarin Youtube-sivun keskustelupalsta alkoi täyttyä epämääräisistä emoj-viesteistä. Lopulta ne tukkivat koko kanavan niin, etteivät nettikatsojien viestit päässeet perille.

Striimi ei katkennut, mutta Youtuben ylläpito ilmoitti yllättäen poistavansa käytöstä strimin keskustelutoiminnon, ja myöhemmin myös epämääräiset kuvakkeet.

Lovarin pitkän striimaushistorian aikana vastaavaa spämmäysiskua ei ole koskaan aiemmin tapahtunut. Vakavampaan häirintään oli varauduttu perustamalla Lovarin Youtube-tilille rinnakkainen striimauslinkki, mutta sitä ei nyt tarvittu.

On vaikea arvioida oliko Ukraina-striimiin kohdistettu emoj-jäynä kevyttä hybridivaikuttamista vai muuta häirintää ja sotkemista. Ulkomaisilla ja kotimaisilla Ukrainan vihollisilla olisi ainakin motiivit pyrkiä sotkemaan ja häiritsemään paikallisiakin, Ukrainaa tukevia tempauksia.

Näinä aikoina on syytä varautua kaikkeen hybridivaikuttamisen eri muotoihin. Epämääräisiin, vakaviin ja vähemmän vakaviinkin.

Emme voi tietää, mitä kaikkea Venäjä ja venäjämieliset tekevät tulevina viikkoina. Siihen on hyvä varautua. Myös paikallistasolla.

Hybridivaikuttamisen kirjo on kuitenkin niin laaja, ettei kaikkeen mahdolliseen yksinkertaisesti pysty varautumaan. Siksi on hyvä kohottaa myös henkistä kestävyyttä, ja pitää pää kylmänä.

Päätoimittaja Arto Henriksson

Lovisa for peace -konsertti onnistui hienosti

Ukrainalaisille tukikonsertissa Marilynissä, tuotto kanavoidaan paikallisesti

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut