Loviisan Sanomien kolumnisti ja Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen hallituksen jäsen Börje Uimonen nosti viime tiistain kolumnissaan esille Kaakkois-Suomen sekä Uudenmaan rannikkoalueen yleisten virkistysalueiden merkittävän puutteen. Itäisen Suomenlahden kansallispuistoalueet sekä myös pääosa Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen Uuvin omistamista retkipaikoista sijaitsevat saaristossa, ja ovat lähinnä vain omatoimiveneilijoiden saavutettavissa.
Esimerkiksi Itä-Uudenmaan 17 retkipaikkakohteesta vain Porvoon Stornäsudden ja Varlaxudden ovat autoilijoiden tai pyöräilijöiden saavutettavissa. Porvoon Pirttisaareen ja Sipoon Kaunissaareen on sentään reittiveneyhteys. Loput 13 saarikohdetta tavoittaa veneellä, jos sellainen on käytettävissä.
Uudenmaan virkistysalueyhdistyksellä on Loviisan seudulla kolme kohdetta, joista kaksi; Bockham ja Lillfjärden sijaitsevat Pernajan saaristossa ja yksi; Myllyjärvi mantereella Pernajan Vanhakylässä.
Vaikka Etelä-Suomen rannikkoalueella on toki runsaasti veneilijöitä, ovat alueen yleiset retkikohteet suuren enemmistön saavutettavissa. Uimonen peräänkuuluttaakin venekuljetusten parempaa saatavuutta. Itäisen Suomenlahden saarikohteisiin tulisi olla pääsy myös veneettömillä.
Pyhtäällä ollaan tartuttu esimerkillisesti venekyytien puutteeseen ottamalla koekäyttään Bout-alustan kyytipalvelun, jonka ideana on, että kännykkäsovelluksella tilattava vene vie tai noutaa asiakkaan merelle tietyistä paikoista eli lähinnä yleisistä laitureista.
Venekyytien saatavuuden lisääminen on kaikin puolin kannatettava parannus saaristokohteiden saavutettavuuteen, mutta se ei silti ratkaise virkistysalueiden perusongelmaa. Suurin osa kohteista on kansalaisten enemmistön ulottumattomissa sekä lähinnä vain avovesikauden käytettävissä.
Vahterpäässä sijaitsevan Kasabergetin jylhät kalliot ja mahtavat merimaisemat olisivat helmi rannikon retkipaikkojen tarjonnassa.
Paras ratkaisu olisi mannerkohteiden määrän ja laadun kasvattaminen. Erityisesti Loviisassa kaivataan kipeästi kohteita, jotka olisivat veneettömienkin saavutettavissa.
Virkistysalueyhdistys neuvotteli Tavistholmenin alueen ostamisesta retkipaikkakohteeksi, mutta yhdistyksen tarjous ei riittänyt Teollisuusliitolle, joka myi alueen porvoolaiselle Kiinteistö Oy Porvoon Leporannalle. Länsipuoli saaresta säilynee onneksi virkistyskäytössä.
Loviisan seudulla on toinenkin alue, joka erinomaisesti sopisi Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen tai Loviisan kaupungin uudeksi retkipaikkakohteeksi. Vahterpäässä sijaitsevan Kasabergetin jylhät kalliot ja mahtavat merimaisemat olisivat helmi rannikon retkipaikkojen tarjonnassa. Laajemmin tuntematon alue on jo nyt monien paikallisten suosima retkikohde, joka tulisi varustaa viralliseksi retkikohteeksi nuotiopaikkoineen ja tehdä kaikkien saavutettavaksi.
Päätoimittaja Arto Henriksson
Erityisesti Loviisassa kaivataan kipeästi kohteita, jotka olisivat veneettömienkin saavutettavissa.