Pääkirjoitus Informaatiosotaa käydään jo

Sotien ensimmäinen uhri on aina totuus, sanotaan. Tosin nykyisessä totuudenjälkeisessä ajassa totuus on paikoin ollut henkitoreissaan jo pitkään, kauan ennen sotaa.

Siitä huolimatta, mitä enemmän sosiaalinen media pursuaa valheellista ja tarkoitushakuista informaatiota, sitä arvokkaammaksi oikean tiedon arvo ja merkitys sekä niiden luotettavat kanavat kasvavat. Suomessa kannattaa pitää kiinni omista, yhteiskuntaamme kannattelevista arvoista kuten avoimuudesta ja vapaasta journalismista.

Mitä enemmän sosiaalinen media pursuaa valheellista ja tarkoitushakuista informaatiota, sitä arvokkaammaksi oikean tiedon arvo ja merkitys sekä niiden luotettavat kanavat kasvavat

Maailmassa eletään näinä aikoina ennen kokemattoman informaatiosodan aikaa, jonka vaikutukset ovat arkipäivää Loviisan seudullakin. Lähes jokainen meistä altistuu päivittäin sosiaalisessa mediassa informaatiovaikuttamiselle, jolla pyritään vaikuttamaan mielipiteisiin erilaisista ajankohtaisista asioista.

Vaikuttamisessa ei sinänsä ole mitään moitittavaa, mutta jos se perustuu valheelliseen sisältöön sekä kataliin motiiveihin, niin siitä tulee vastenmielistä ja tuomittavaa. Joskus jopa osa vihollisuuden olemusta.

Suomessa yksi kuumimmista aiheista on arvatenkin Venäjän hyökkäys ja rikolliset julmuudet Ukrainassa sekä keskustelu Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä. Aihe jakaa edelleen kansaa, vaikka Putinin väkivaltakoneiston rikollinen toiminta onkin sysäämässä Suomea Naton syliin.

Jokaisen meistä on syytä varautua erilaisiin informaatiosodan hyökkäyksiin, joilta ei esimerkiksi paikallislehtikään ole turvassa. Maalaamatta putineita seinälle, on myös Loviisassa syytä varautua esimerkiksi arvaamattomaan hybridivaikuttamiseen ja kyberhyökkäyksiin. On mahdollista, että esimerkiksi Lovarin verkkosivuja tai sosiaalisen median sivuja yritetään kaataa, häiritä tai jopa kaapata. Kavalia keinoja on monia. Samaa voidaan yrittää myös yksittäisen toimittajan sometileille.

Näin kävi perjantaina Venäjää, Ukrainaa ja Natoa käsitelleitä sisältöjä julkaisseen Etelä-Saimaa lehden päätoimittajalle, jonka some-kanavien kimppuun hyökkäsi trollijoukko, joka pyrkii tukkimaan kommenteilla kaikki hänen mahdolliset somekanavansa.

Mediataloissa, kuten Loviisan Sanomissa on nostettu valmiutta ja monenlaisiin kyberiskuihin varauduttu. Mikään siviilikäyttöinen järjestelmä ei silti ole sataprosenttisesti suojattu.

Hybridivaikuttamisessa yhdistyvät puolestaan perinteiset ja uudet vaikuttamisen keinot. Siinä käytetään monenlaisia psykologisia, poliittisia, taloudellisia, teknisiä, humanitaarisia ja joskus jopa sotilaallisia keinoja.

Tyypillistä hybridivaikuttamiselle on psykologinen vaikuttaminen avainhenkilöihin, sisäisten konfliktien ruokkiminen sekä informaatiovaikuttaminen. Niillä saatetaan pyrkiä horjuttamaan viranomaisten luotettavuutta ja toimintakykyä sekä heikentämään hallinnon legitimiteettiä. Sellaista voi tapahtua, vaikka Suomi olisi rauhantilassa. Melkoisella todennäköisyydellä tapahtuukin Nato-keskustelun ja varsinkin tulevien vaalien yhteydessä.

Näinä aikoina kannattaa pitää päänsä kylmänä sekä suhtautua lähdekriittisesti ja harkiten kaikkeen liikkeellä olevaan informaatioon. Aivan kaikkeen.

Moni saattaa jopa tahtomattaan ajautua informaatiosodan somesoturiksi väärälle puolelle esimerkiksi jakamalla epämääräisiä, valheellisia ja tarkoitushakuisia tietoja somekanavissaan. Kannattakin aina tarkistaa löytyykö samaa uutista muualta useista tiedotusvälineistä tai suurten uutistoimistojen uutisvirrasta, sillä perättömän uutisen eteenpäin levittäminen on juuri yksi informaatiovaikuttamisen tavoitteista.

Nykytekniikalla ei ole temppu eikä mikään väärentää esimerkiksi vaikuttajien videopuheita tai sanomalehden uutissivuja, kuten on monesti jo tehtykin. Useampien tiedotusvälineiden samanaikainen kaappaaminen ja väärentäminen on paljon vaikeampaa. Ei liene mahdotonta sekään.

Näinä aikoina kannattaa muutenkin pitää päänsä kylmänä sekä suhtautua lähdekriittisesti ja harkiten kaikkeen liikkeellä olevaan informaatioon. Aivan kaikkeen.

Päätoimittaja Arto Henriksson

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut