Pääkirjoitus Ankeassa ajassa myös paljon hyviä uutisia

Ukrainan sota, kiristynyt Euroopan turvallisuustilanne, hintojen korotukset, inflaation kiihtyminen sekä koronapandemia ovat esimerkkejä uutisista, jotka saattavat näinä aikoina ymmärrettävästi masentaa monia. Erityisesti nuorien sanotaan kokevan epävarmuutta tulevaisuudesta.

Keskellä monien kurjien kansainvälisten ja kotimaisten uutisten virtaa erottuu joukosta usein myös runsaasti myönteisiä signaaleja. Vaikka ikävät ja kielteiset uutiset jäävät ehkä helpommin mieleen, on hyvä bongata päivittäisestä uutisvuoksesta myös positiiviset viestit. Niin paikallisesti kuin laajemminkin. Niitä on paljon.

Esimerkiksi tässä lehdessä uutisoidaan, että viime vuonna Loviisaan perustettiin peräti 93 uutta yritystä. Kun samaan aikaan toimintansa lopetti 43 yritystä, kasvoi Loviisan yritysten nettomäärä 50 yrityksellä.

Lisäys ja sen tuomat uudet työpaikat ovat merkittäviä piristysruiskeita koko seutukunnalle. Myönteinen kehitys on Loviisassa jatkunut myös tänä vuonna, mikä on näkynyt muun muassa jo muutamien tyhjien liikehuoneistojen täyttymisenä Loviisan keskustan katukuvassa. Liiketiloihin tulijoita on viime vuonna ja alkuvuonna ollut enemmän kuin lähtijöitä.

Kehityksen suunta on oikea, vaikkei se vielä kovin selvästi näykään Loviisan ja Lapinjärven työllisyyslukemissa. Kehityksen pullonkaulaksi näyttää muodostuvan työvoimapula, joka rajoittaa monien Loviisan seudun yritysten kasvumahdollisuuksia.

Osaavan työvoiman saatavuutta heikentää myös huutava pula hyvätasoisista vuokra-asunnoista erityisesti keskustan alueella. Onneksi asuntomessut ja sen myötä markkinoille tulevat uudet vuokrakerrostaloasunnot jonkin verran helpottavat tilannetta.

Myönteisia uutisia ovat olleet myös tiedot kuntien selvästi ylijäämäisistä viime vuoden tilinpäätöksistä. Esimerkiksi Loviisan kaupunki kertoi viime viikolla tehneensä viime vuodelta peräti + 4,6 miljoonaa euroa ylijäämäisen tilinpäätöksen, ja lyhentäneensä velkaa 9 miljoonalla eurolla.

Taustalla oli yhteisöverotulojen kasvu yli kahdella miljoonalla eurolla ja tuloverojen kasvu 1,4 miljoonalla eurolla yli budjetoidun. Iso osuutensa ylijäämässä oli myös tonttien myynnillä, josta saatiin yhteensä noin 3,3 miljoonaa euroa. Valtion maksamilla korona-avustuksilla ei sensijaan ylijäämää kasvatettu, sillä valtio maksoi täysimääräisesti vain koronan aiheuttamia ylimääräisiä kustannuksia 2,3 miljoonalla eurolla.

Positiivisen uutisen tarjosi myös Lapinjärvi, jonka ylijäämä kasvoi 4,17 miljoonaan euroon. Pääosin Kymenlaakson Sähkön osakkaiden myynnin ansiosta, mutta kuitenkin. Lapinjärven kipuaminen valtion holhoukseen joutuneesta kriisikunnasta pinnalle ja kuiville on hatunnoston arvoinen tarina.

On hyvä nähdä, että ilmassa on valituksen, eripuran ja epävarmuuden keskellä runsaasti myös pieniä ja suurempiakin myönteisiä uutisia.

Päätoimittaja Arto Henriksson

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut