Pääkirjoitus Venäläisiä ei tule syyllistää Putinin sodasta

Yli kuukauden jatkunut Venäjän asevoimien brutaali hyökkäyssota Ukrainaan liikuttaa vahvasti useimpia eri puolilla maailmaa. Aihe on mielessä arjessa Loviisan seudullakin, ja sodan vaikutukset ovat alkaneet näkyä hyödykkeiden ja palveluiden hintojen nousuna sekä paikoin jo saatavuusongelmina täälläkin.

Sodan pitkittyessä on syytä varautua myös mahdollisiin kyberhyökkäyksiin sekä muihin häiriöihin etenkin tietoverkoissa. On suorastaan käsittämätöntä ja epätodellista, että vain muutamien satojen kilometrien päässä Loviisasta käydään julmaa sotaa, jossa tykistön ja ohjusten kohteina on tahallisesti viattomia siviilejä ja ihmisten koteja sekä julkisia rakennuksia. Sota ja sen raakuudet tulevat iholle vuorokauden ympäri tiedotusvälineiden uutisista.

Ukrainan kansa taistelee nyt olemassaolonsa puolesta. Loviisan seudullakin tunnetaan suurta myötätuntoa ukrainalaisia kohtaan, joita pyritään auttamaan erilaisin keräyksin ja ottamalla vastaan sekä huolehtimalla kotimaastaan pakenevista ihmisistä.

Ukrainan sota on nostattanut laajasti erilaisia vastareaktioita Venäjän valtiota sekä sen johtoa ja yhteistyökumppaneita vastaan. Venäjän vastaisia ja Ukrainaa tukevia mielenosoituksia on järjestetty eri puolilla maailmaa, ja pienimuotoisena myös Loviisassa.

Suomen venäläisiä ja venäläistaustaisia kohtaan ei tule kohdistaa minkäänlaista häirintää, pilkkaa, sortoa eikä muutakaan epäasiallista käytöstä.

Lisäksi pakotteiden vaikutukset alkavat näkyä monin tavoin myös Loviisassa, kun esimerkiksi VR lopettaa rautatiekuljetukset Venäjältä ja Suomen Tulli pidättää neljää oligarkkien omistamiksi epäiltyä huvijahtia Valkon satamassa.

Myös Loviisan ydinvoimalaitoksella pohditaan Neuvostoliiton aikoina alkanutta ja vuosikymmeniä jatkunutta hedelmällistä yhteistyötä venäläisten atomialan toimijoiden kanssa. Lienee selvää, ettei Fortum voi tässä tilanteessa hankkia ydinpolttoainetta Rosatom-konsernilta, joka on väkivalloin varastanut Ukrainalta jo kuusi ydinvoimalaitosta. Ei ainakaan, mikäli vääryys, väkivalta ja piittaamattomuus kansainvälisistä sopimuksista sekä pelisäännöistä jatkuu.

Venäjä on nyt eristetty tavalla, jollaista ei ole maailmansodan jälkeen koettu. Tuskan, raivon, epätoivon ja muun tunnekuohunnan keskellä on kuitenkin syytä pitää tarkasti mielessä, etteivät Suomessa asuvat tavalliset, yksittäiset venäläiset ole mitenkään vastuussa presidentti Vladimir Putinin hirmuhallinnon teoista Ukrainassa eikä Venäjälläkään. Monet heistä vastustavat aktiivisesti Venäjän nykyhallintoa, ja useille hyökkäys oli valtava järkytys sekä kansallinen häpeä.

Putinilla on toki omat kannattajansa, mutta iso osa Venäjän kansasta on vuosia jatkuneen valheellisen propagandan kyllästämiä eivätkä liene tietoisia mitä maailmalla todella tapahtuu. Venäjän turvallisuuskoneiston puristuksessa ja korruptoituneessa poliittisessa järjestelmässä tavallinen ihminen ei juuri voi vaikuttaa vallanpitäjien toimiin saati ryhtyä laajemmin vastarintaan.

Viimeistään Ukrainan sota on osoittanut kuinka tärkeää on turvata vapaan ja riippumattoman media toiminta niin rauhan kuin poikkeusolojenkin aikana.

On syytä uskoa ja toivoa, että Venäjällä valta vielä joskus vaihtuu, ja pitkä matka kohti olojen normalisoitumista sekä yhteistyötä ja ystävyyttä venäläisten kanssa jatkuu.

Suomen venäläisiä ja venäläistaustaisia kohtaan ei tule kohdistaa minkäänlaista häirintää, pilkkaa, sortoa tai muutakaan epäasiallista käytöstä. He ovat täysin tasavertaisia ja lakiemme suojaamia ihmisiä siinä missä me tavalliset suomalaisetkin.

Sodan melskeissä on ollut järkyttävää havaita kuinka yksittäinen ihminen koneistoineen pystyy pyyhkäisemään tyhjäksi vuosikymmeniä jatkuneen hyvän yhteistyön ja vuorovaikutuksen, joita Suomen ja Venäjä välillä on harjoitettu. Lienee melkoisen varmaa, että samoin ajatellaan myös monissa venäläisissä yhtiöissä, järjestöissä ja muissa toimijoissa, joilla on ollut toimivaa kanssakäymistä Suomenkin suuntaan.

On syytä uskoa ja toivoa, että Venäjällä valta vielä joskus vaihtuu, ja pitkä matka kohti olojen normalisoitumista sekä yhteistyötä ja ystävyyttä venäläisten kanssa jatkuu. Joko tämän tai seuraavien sukupolvien aikana.

Päätoimittaja Arto Henriksson

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut