Pääkirjoitus Monet elävät raivosta toiseen

Tämän päivän lehdessä on juttu Loviisan seudun teiden ja katujen huonosta kunnosta. Taustalla on runsasluminen pakkastalvi, ja sitä seurannut poikkeuksellisen vaikea routa. Tilanne on vastaavanlainen koko maassa.

Väyläviraston mukaan vaikean kelirikkokevään taustalla ovat todella haastavat olosuhteet syksyn ja talven aikana sekä sulamisvesien poikkeuksellisen suuri määrä. Viraston mukaan pahin on silti vasta edessä, sillä on ennustettavissa, että sorateillä pintakelirikon lisäksi tulee runkokelirikkoa, joka aiheuttaa haasteita erityisesti raskaalle liikenteelle.

Liikenneväylien surkea kunto on poikinut suuren määrän palautetta tienpitäjille sekä esimerkiksi suoraan Loviisan kaupungille ja erityisesti sosiaalisessa mediassa. Suurin osa palautteesta on ollut asiallista, mutta joukossa on ollut myös sakeana ärräpäitä ja ”täyslaidallisia”, kuten eräskin palautteen antaja kerskui tienpitäjälle antaneensa. Samainen palautteenantaja kertoi tyrmistyneensä, koska palautteen vastaanottaja, Loviisan kaupungin viranhaltija oli sulkenut puhelimen kesken ripityksen.

Sanoisin, että aivan oikein toimittu. Asiallista palautetta on aina lupa antaa, ja kaupungin virkamiesten kuuluu ottaa sitä vastaan, mutta ei sentään miten ja millaista tahansa. Yleensä asiansa saa paremmin hoidettua ja viestinsä perille asiallisella käytöksellä. Nyt monien käsillä oleva routaraivo on inhimillistä ja ymmärrettävää sekin, mutta epäasialliseen palautteeseen se ei silti oikeuta.

Routa ei ole kenenkään vika, ja tienpidon resurssit ovat tässä tilanteessa muutenkin kovilla. Muutamien melko helppojen talvien jälkeen katujen sekä teiden kunnossapidon resursseja vähennettiin, ja nyt lumikaaosten kuivattamat budjetit paukkuvat jo pahoin punaisella. Toki aina on kunnossapidossa parantamisen varaa, mutta turha raivoaminen tuskin ainakaan edistää asiaa. Somessa palautekirjoittelu on paikoin jopa sikamaista. Vanhaa sananlaskua mukaillen vaikuttaa siltä, että ”kyllä routa sian someen ajaa”.

Vuoden kierrossa erilaiset raivot puhkeavat usein ajallaan. Juuri, kun on valtaisat lumiraivot ja laturaivot ragettu, ollaan nyt jo routaraivojen myrskyssä odottelemassa kevään perinteisen koirankakkaraivon puhkeamista.

Yleensä asiansa saa paremmin hoidettua ja viestinsä perille asiallisella käytöksellä.

Viranhaltijoille ja yritysten asiakaspalvelijoille raivoaminen on muutenkin paikoin kohtuutonta ja usein suorastaan epäasiallista. Kohtuuttomuuksiin on syytä laajemminkin puuttua. Samoin epäasialliseen mustamaalaamiseen.

Valitettavan usein epäasiallinen käytös on joillekin kanssaihmisille persoonallinen ominaisuus, joissa vain raivon aihe ja kohde kulloinkin vaihtuu. Eläminen raivosta toiseen voi itsestä tuntua jopa oikeutetulta, mutta sitä se ei useinkaan ole. Yleensä asiansa saa paremmin hoidettua ja viestinsä perille asiallisella käytöksellä.

Päätoimittaja Arto Henriksson

Asiallista palautetta on aina lupa antaa, ja kaupungin virkamiesten kuuluu ottaa sitä vastaan, mutta ei sentään miten ja millaista tahansa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut