Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jonna Voima, Jytyn pj, kolumni: Koska on sopiva aika lakkoilla?

Yli 400 000 työntekijän kunta-alaa uhkaa lakkoaalto. Kaikki kolme pääsopijajärjestöä (Jytyn ja JHL:n muodostama JAU, JUKO sekä SOTE) ovat jättäneet lakkovaroituksen. Työriitaa on ratkottu valtakunnansovittelijan toimistolla, mutta etenemistä ei juuri ole tapahtunut. Ensimmäinen lakko alkanee ensi viikolla.

Edustamani Jyty on yli satavuotias liitto, joka ei pitkän historiansa aikana ole kovin montaa työmarkkinahäiriötä aiheuttanut. Jäsenemme työskentelevät kouluissa, päiväkodeissa, sosiaali- ja terveydenhuollossa, kirjastoissa, toimisto- ja hallintotehtävissä ja niin edelleen. Moni on työssä tukipalvelutehtävissä.

Jytyläiset ovat viime vuosina kohdanneet työelämässä paljon muutoksia. Henkilöstömäärää on vähennetty, työn määrä ja kiire on lisääntynyt ja mm. digitalisaatio on tuonut uusia vaatimuksia. Palkassa tämä kehitys ei ole näkynyt ja keskusteluissa heidän edustamansa ammatit jäävät usein paitsioon.

He ovat kuitenkin tunnollisia ja haluavat hoitaa työnsä hyvin. Siksi he jatkavat töitä, vaikka liukumasaldot ovat täynnä eikä ylityömääräystä saa. Eräällä työpaikalla oltiin salaa toimistolla, koska ylityöt oli kielletty eikä töitä ehtinyt muuten saada valmiiksi. Kun esimies oli tullut illalla yllättäen paikalle, toimistollinen porukkaa oli sammuttanut valot ja ollut hipihiljaa, ettei heitä huomattaisi. Esimiehen poistuttua valot laitettiin päälle ja työt jatkuivat. Nämä työntekijät eivät todellakaan ole ensimmäisinä barrikadeilla.

Tämän hiljaisen mutta kuntapalveluille merkittävän joukon äänen haluamme nyt kuuluviin. Emme vaadi kuuta taivaalta, mutta jokainen työntekijä, joka tuottaa meille kuntalaisille tärkeitä palveluita, on ansainnut ansiotason, jolla voi tulla toimeen.

Olemme saaneet kritiikkiä siitä, että kriisiaikana vaaditaan palkankorotuksia. On kysytty, onko nyt oikea aika lakkoilla.

Vastaus on yksiselitteisesti: ei ole. Kuntien palveluita tarvitaan ja tuotetaan vuoden jokaisena päivänä. Kymmeneen viime vuoteen mahtuu keskitettyjä ratkaisuja, mm. kilpailukykysopimus, jolla julkisen sektorin henkilöstöltä leikattiin enemmän kuin muilta, korona-aika, joka venytti monen jaksamisen äärirajoille ja nyt Ukrainan sota - humanitäärinen kriisi, jonka vaikutukset ulottuvat lopulta konkreettisestikin kunta-alan työntekijöihin mm. pakolaisvirtana ja ahdistuneina koululaisina.

Ei ole sellaista hetkeä, jolloin lakolle olisi hyvä aika. Siksi meidänkin tavoitteenamme on työehtosopimus, ei lakko. Koska työehtosopimusta ei muuten näytä syntyvän, käytämme laillista vauhdituskeinoa sen saavuttamiseksi. Vilpitön toiveeni on, että sopimus syntyy.

Kirjoittaja on porvoolainen ammattiliitto Jytyn puheenjohtaja.