Pääkirjoitus Ruokahuollon omavaraisuus jo riskirajoilla

Yksi Ukrainan sodan monia yllättäneestä seurauksista on sen merkittävä vaikutus maataloustuotantoon ja ruokaketjuihin maailmanlaajuisesti. Ukrainan ja Venäjän yhteenlaskettu osuus on maailman vehnäkaupassa peräti noin 30 prosenttia ja valkuaiskasvien kaupassa niiden rooli on merkittävä. Sodan alkamisen jälkeen vehnä ja samalla myös muut vilja- ja öljykasvit ovat kallistuneet maailman viljapörsseissä poikkeuksellisen rajusti.

Viime vuosi oli poikkeuksellisen vaikea katovuosi Suomessa. Se näkyi selvästi jopa Suomen merkittävimpiin viljasatamiin lukeutuvassa Valkon satamassa, jonka viljakuljetukset pienenivät peräti 37 prosenttia edellisvuodesta. Viljaa on nyt varastoissa tavanomaista vähemmän. Vilja-alan Yhteistyöryhmän mukaan ohran ja kauran loppuvarastot riittävät vain kahden kuukauden käyttöön markkinakauden vaihtuessa heinäkuussa 2022.

Tällä hetkellä leipävehnän hintataso EU:ssa on yli kaksinkertainen pitkän aikavälin keskiarvoon verrattuna. Ensi syksyn leipävehnäfutuurit ovat nousseet yli neljäänsataan euroon tonnilta. Jos ja kun kylvöt jäävät Ukrainassa tekemättä, se aiheut-taa ruokapulan maailmalla. Syksyn leipäviljafutuurit ovat nousseet jo niin, että viljan hinnoista ennakoidaan poikkeuksellisen korkeita myös Suomessa. Tämä ennakoi poikkeuksen korkeita viljan hintoja ensi syksylle myös Suomeen.

Samalla tilojen maksuvalmius on heikentynyt pitkään jatkuneiden kannattavuusongelmien ja kustannuskriisin johdosta. Maatilojen tuotantopanokset ovat poikkeuksellisen kalliita. Muun muassa maatilojen käyttämä polttoaine on kallistunut yli kolmekymmentä prosenttia Ukrainan sodan alkamisen jälkeen.

Kun viime vuonna 50 hehtaarin viljatilan tuotantokulut siemenineen, kasvinsuojeluaineineen, lannoitteineen ja polttoaineineen olivat 23 000 euroa, tällä hetkellä kulut ovat 45 000 euroa. (Maaseudun Tulevaisuus 10.3.). Suomalaisen maatalouden ahdingossa on huolestuttavinta se, että sen laaja-alaisuutta ja syvyyttä ei tunnuta laajemmin ymmärrettävän.

Kolumnisti Tiina Heikka kirjoitti tiistain Lovarissa, että ”Maatalous- ja puutarhayritysrekisterin mukaan Suomessa oli noin 44 700 maatalous- ja puutarhayritystä vuonna 2021. Väheneminen jatkui edellisvuosien tahtiin, vuonna 2021 vähennystä oli reilut 900 tilaa.” Maatilojen lopettamisia tapahtuu aika ajoin myös Loviisassa ja Lapinjärvellä, jotka ovat pitkään olleet Uudenmaan maatalousvaltaisimpia kuntia.

Suurin osa pelloista on tosin vuokrattu tai myyty toisille maatiloille, mikä on kasvattanut tilojen keskikokoa, mutta samaan aikaan tuotantokustannukset ovat kasvaneet ja tuottajahintoja halpuutettu niin, että tilojen kannattavuus on heikentynyt huolestuttavalle tasolle.

Maatalouden perusongelma on juuri markkinahintojen mataluus. Tuottajahinnat ovat liian alhaiset terveen ja kestävän liiketoiminnan ylläpitämiseksi. Kaupan ketjujen on maksettava jatkossa nykyistä enemmän elintarviketeollisuudelle, joka maksaa hinnankorotukset tiloille tilityshintoina maidosta, lihasta ja viljasta.

Sota Suomen lähiympäristössä ja sen heijastusvaikutuksen nostavat myös uudelle tasolle keskustelun Suomen elintarvikeomavaraisuudesta. EU:n aikakaudella suomalainen maatalous on jatkanut kuihtumistaan, ja Suomi ajautunut yhä riippuvaisemmaksi tuontiruuasta. Omavaraisuus on jo nyt riskirajoilla, ja sen kehityksen suunta vähintääkin huolestuttava.

Suomen elintarvikehuollon omavaraisuuden palauttaminen on syytä aloittaa viivyttelemättä, sillä Ukrainan sodan vaikutukset voivat olla pitkäaikaisia ja vakavia. Valtion on syytä aloittaa omavaraisuuden palautusohjelma, jolla elintarviketuotannon huoltovarmuus saadaan turvattua. Kriisin mahdollisesti kärjistyessä emme voi luottaa elintarvikkeiden tuontiin, sillä jokainen maa ruokkii yleensä aina ensin omat kansalaisensa.

Päätoimittaja Arto Henriksson

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut