Pääkirjoitus Juniorityöstä mittavat hyödyt myös yhteiskunnalle

Viime sunnuntaina järjestetty Loviisan Jääkiekkoklubin ja Loviisan Sanomien perinteinen juniorijääkiekkoturnaus Lovari Cup näytti jälleen juniorityön voiman ja korkean tason Loviisassa. Nelisen tuntia kestäneessä turnauksessa kymmenet juniorit neljässä joukkueessa kamppailivat kaupunginosien kiekkoherruudesta tosissaan, mutta hymyssä suin. Kiekkoilun riemu välittyi katsomoon saakka.

Lovari Cup järjestettiin nyt koronarajoituksista aiheutuneen kahden välivuoden jälkeen nyt maaliskuun puolivälissä. Aiempina vuosina turnaus on järjestetty aina loppiaisena, mutta vielä viime loppiaisena koronapandemia oli vielä vaikeassa vaiheessa ja kokoontumisrajoitukset olivat niin tiukkoja, ettei turnausta haluttu järjestää.

Sunnuntain turnausta ja sen tunnelmia seuratessa ei voinut välttyä ajatukselta, että kuinka rankasti erilaiset kokontumisrajoitukset ja harrastusten peruutukset ovat parina viime vuotena kohdistuneet erityisesti lapsiin ja nuoriin. Oli järkevää ryhtyä purkamaan koronarajoituksia ensin juuri nuorten harrastustoiminnoista. Lapsuutta ja nuoruutta ei pidä asettaa tauolle odottamaan aikojen paranemista. Se on syytä elää tässä ja nyt.

Eri seurojen juniorityön tärkein arvo liittyy liikunnallisuuden ja terveiden elämäntapojen sekä yhteisöllisyyden ja ryhmätaitojen juurruttaminen lapsiin ja nuoriin.

Loviisan Jääkiekkoklubissa sekä seudun muissakin junioriryhmissä tehdään erittäin arvokasta ja pyyteetöntä työtä paikallisen nuorison hyväksi. Vuodesta toiseen seurojen aktiivit käyttävät satoja tunteja valmentajina, huoltajina sekä muissa tehtävissä lasten ja nuorten hyväksi. LJK:n juniorityö on osa Suomen jääkiekkoliiton Leijonanpolku-yhteistyötä, jonka tarkoituksena on selventää suomalaisen jääkiekon eri sidosryhmille, mitkä asiat ovat oleellisia pelaajan eri ikävaiheissa ja mitkä ovat kunkin sidosryhmän roolit ja vastuut.

Leijonanpolku on samalla myös eräänlainen laatustandardi Suomessa tehtävälle jääkiekon juniorityölle. Suomi voitti Pekingin olympialaisissa jääkiekon miesten olympiakultaa ja naisten olympiapronssia. Piskuinen Suomi on tällä hetkellä kiistatta maailman paras jääkiekkomaa.

Suomen menestyksen juuret ovat LJK:n kaltaisten seurojen laadukkaassa, pitkäjänteisessä ja määrätietoisessa juniorityössä. Vuosien varrella Loviisan seudun sadoista kiekkojunnuista ehkä vain muutamat harvat pääsevät Leijonanpolulla maajoukkuetasolle saakka eikä se tavoite ja tulos olekaan lopulta yhteiskunnan kannalta kaikkein tärkeintä.

Eri seurojen juniorityön tärkein arvo liittyy liikunnallisuuden ja terveiden elämäntapojen sekä yhteisöllisyyden ja ryhmätaitojen juurruttaminen lapsiin ja nuoriin. Sen miljardien eurojen hyödyt yhteiskunnalle ovat olympiamitaleitakin arvokkaampia. Se on hyvä päättäjien ja sponsoreidenkin pitää mielessä liikuntapaikkojen määrarahoista ja -avustuksista päätettäessä.

Nöyrät kiitokset LJK:lle sekä muille Loviisan seudun urheiluseuroille arvokkaasta työstänne nuorten hyväksi. Hattu päästä.

Päätoimittaja Arto Henriksson

Lovari Cupin kutkuttava kiekkoturnaus kokosi junnuja Rauhalan jäille

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut