Pääkirjoitus Ei kotivara venettä kaada

Euroopassa riehuva Ukrainan sota ja sitä edeltänyt koronakriisi ovat karmaisevalla tavalla osoittaneet, kuinka herkästi, nopeasti sekä yllättävästi maailma voi muuttua ja normaali arki vaihtua poikkeusoloiksi.

Ei ole liioittelua sanoa, että elämme nyt varsin epävarmoja ja arvaamattomia vaaran aikoja ehkä jopa vuosia. Ukrainan sota on saanut myös suomalaisten kriisitietoisuuden ja varautumisen tarpeen heräämään. Viime viikolla Loviisassa kyseltiin väestönsuojien sijaintia, ja monille valkeni, ettei Loviisassa, kuten ei useimmilla muillakaan paikkakunnilla ole yleisiä väestönsuojia.

Laki määrää, että jokaiseen rakennukseen, jossa on vähintään 1200 neliötä ja jossa asutaan pysyvästi, on rakennettava väestönsuoja. On tärkeää, että väestönsuojista vastaavat pitävät suojista myös huolta, jotta ne ovat tarpeen tullen käytössä.

Loviisassa useimmilla kerrostaloilla, työpaikoilla, kouluilla ja julkisilla rakennuksilla onkin omat väestönsuojansa, joista löytyy todennäköisesti tarvittaessa tilaa myös monille ulkopuolisille, mutta ei ehkä kaikille pyrkijöille. Vielä 1980-luvulla Loviisaan kaavailtiin yleistä väestönsuojaa torin alle, mutta hanke ei liennytyksen ilmapiirissä edennyt. Nykyisessä tilanteessa ajatus yleisen väestönsuojan rakentamisesta on noussut jälleen esille.

Uhkaavassa vaara- ja häiriötilanteessa omatoiminen varautuminen on avainasemassa. Kotona onkin hyvä pitää niin sanottua kotivaraa, ja se tarkoittaa muutakin kuin vain joditablettien hankkimista, mikä on ydinvoimalakaupungissa monille tuttua. Kotoa tulee löytyä esimerkiksi riittävästi pullotettua vettä ja ruokaa, jos sattuu, ettei syystä tai toisesta pääse muutamaan päivään kauppaan tai jos tulee vaikkapa vesi- tai sähkökatko.

Viranomaiset ja järjestöt neuvovat 72 tunnin varautumissuosituksesta. Jokaisen kotitalouden tulisi selvitä itsenäisesti vähintään kolme vuorokautta, jos jonkinlainen häiriötilanne tulisi eteen. Loviisan Sanomien verkkosivun jutussa loviisalaiset Martat opastavat millainen on oikeaoppisesti kerätty kotivara, jollainen kannattaa perustaa jokaiseen kotiin.

Nykyisessä tilanteessa mahdollista on myös, että luotto- ja pankkikorttien toimintaan tulee katkoksia tai häiriöitä, joiden varalta monet ovat nostaneet käteistä muutaman viikon tarpeisiin. Sekin on helppoa ja viisasta varautumista.

Ukrainan sota on avannut monen silmät sille, että äärimmäisiä asioita voi tapahtua ja melko lähellä meitä. Vaikka sota ei Suomea nyt uhkaakaan, monenlaiset muutkin poikkeustilanteet voivat haastaa normaalioloja. Paniikkiin ei tietenkään ole syytä mennä ja turhaa sotahysteriaa on syytä välttää, vaikka huoli ja pelko on varmaankin monien mielessä.

Häiriöihin ja poikkeusoloihin on aina normaalioloissakin syytä varautua. Saati nyt, kun riskit ovat kasvaneet.

Päätoimittaja Arto Henriksson

Kotivara kattaa perusarjen tarpeet – mitä kaikkea tarvitsee, jotta pärjäisi päiviä tai pitemmänkin ajan ilman kauppaa ja sähköä? Loviisalaismartat kokosivat yleisiä vinkkejä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut