Ilmasto-ahdistuksen välttämisestä

Kolumni

IPPC:n tuore ilmastoraportti julkaistiin helmikuun lopuksi. Päätin kokeilla jaksanko lukea edes poliittisille päättäjille suunnatun tiivistelmän. En jaksanut kokonaan, enkä välttämättä suosittele sitä muillekaan. Tarinahan on jo tuttua. Aikaa päästöjen rajuille vähennyksille on vielä vähän. Oleellista on sopeutuminen, koska muutos on jo käsillä.

Raportti nostaa aikaisempaa voimallisemmin esille käynnissä olevan sukupuuttoaallon vaikutukset ekosysteemeihin. Kokonaan uutena aiheena on alkuperäiskansojen sopeutuminen. Suomesta esille nousee saamelaisten elinympäristön lämpenemisen vaikutukset elinkeinoihin ja kulttuuriin. Nuorten mielenterveydestä yleensä ollaan myös huolissaan, koska tulevaisuus on synkän oloinen.

Yritän kolumnissa avata miten ihan tavallinen vihreä mies kykenee elämään ilman syyllistymistä ilmastonmuutoksesta.

Asun Loviisassa ja työpaikkani sijaitsee Porvoossa. Käyn myös viikoittain Helsingissä ja Keski-Uudellamaalla. Tietysti autoillen, koska muussa tavassa ei ole järkeä. Onneksi kaikkialla paitsi Loviisassa voin jo tankata biokaasua. Ei turhaa angstia autoilusta.

Tyytyväisenä panin merkille, että Neste on kehittänyt MY dieselin lisäksi jätepohjaisen bensan kenttätestiin saakka. Veneilykin onnistuu jatkossa ilmastoa kunnioittaen.

Ei kenenkään tarvitse yrittää olla täydellinen kunhan tekee edes jotain.

Muita holhoavat ruokarajoitteiset ihmiset totta puhuen ärsyttävät. Tiedostavakin ihminen voi olla sekasyöjä. Aktiivisena kalastajana käytän tosi paljon itse pyydettyä kalaa. Sillä poistan samalla runsaasti ravinteita vesistöistä. Opastan nuoria kalastuksen saloihin jolla lisään omaa vaikuttavuuttani.

Käyn töissä teollisuuskonsernissa, joka viestii vahvasti ympäristöstä välittämistä. Viime syksyn ekotekona Suomesta hankittiin 1700 hehtaaria metsää ja suota suojeltavaksi. Itse pyrin tuottamaan kaikki IT-palvelut ympäristöystävällisesti mahdollistaen samalla sujuvan etätyön parille sadalle ihmiselle. Omien työmatkojeni lisäksi säästyy hurjasti kilometrejä monelta muultakin. Saan työstäni kokonaisvaltaisesti vihertävää mielihyvää.

Politiikassa muistutan kuinka todellinen ilmastovaikutus syntyy vasta teollisen mittaluokan uudistuksilla ja järkevillä ympäristöveroilla.

Porvoossa kannattaa jatkossa keskittyä biopohjaisten polttoaineiden jalostamiseen. Varsinkin kun Venäjän energiatoimitukset ovat nykyisin entistä vastenmielisempiä. Loviisan pitää saada jatkoaikaa nykyisille ydinreaktoreille. Mielellään myös uusia sarjavalmisteisia pienreaktoreita. Molempiin kaupunkeihin pitää lisäksi rakentaa useita tuulipuistoja. Olemmehan fossiilittoman energiaremontin velkaa lapsenlapsillemme. Ainakin yritän vaikuttaa, vaikka politiikan saralla hyvä mieli ei synny nopeasti. Mahdollisesti ei koskaan.

Ihan tavallista elämää viettäen voin hyvin välttää ilmastoahdistusta kunhan mietin miten arjessa toimin. Ei kenenkään tarvitse yrittää olla täydellinen kunhan tekee edes jotain.

Kirjoittaja on Uudenmaan vihreiden hallituksen jäsen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut