Pääkirjoitus Ukrainan kriisi koskettaa nyt meitä kaikkia

Venäjän brutaali hyökkäys Ukrainaan täyttää näinä aikoina uutiskanavat sekä sosiaalisen median eri sivustot. Myös paikallistasolla. Juuri, kun ihmiskunnan historian yksi suurimmista pandemioista alkoi viimein osoittaa väistymisen merkkejä, ajautui Eurooppa keskelle veristä sotatilaa, joka hakee vertaistaan toisesta maailmansodasta. Sota tuntuu olevan nyt lähempänä meitä suomalaisia kuin koskaan sitten maailman sodan, vaikkei Suomeen kohdistu ainakaan välitöntä uhkaa.

Ukrainan kriisi tunkee väkisin myös paikalliseksi, osaksi Loviisan seudun elämää. Loviisan Sanomien tämän päivän numero on eräänlainen paikallinen Ukraina-numero, jossa kerrotaan sodan käsittelystä loviisalaiskouluissa, sotaan liittyvästä informaatiovaikuttamisesta ja medialukutaidon tarpeellisuudesta sekä Loviisan seudulla organisoiduista keräyksistä ja tuesta ukrainalaisille. Huoli ukrainalaisista välittyy toiminnaksi asti myös Loviisan seudulla. Moni on esimerkiksi lahjoittanut vaatteita, ruokaa ja muita tarvikkeita vapaaehtoisten tai järjestöjen kautta Ukrainaan vietäväksi.

Totuudenmukaisen tiedon tarve on nyt suuri.

Monia pelottaa ja ahdistaakin tilanteen arvaamattomuus. Kukaan tuskin pystyy tietämään mihin suuntaan kriisi kehittyy - eskaloituuko se vieläkin suuremmaksi ja laajemmaksi vain saadaanko rauha aikaiseksi. Tilannekuvaa hämärtää lisäksi sosiaalisessa mediassa liikkeellä olevien viestien keskinäinen ristiriitaisuus. Totuudenmukaisen tiedon tarve on nyt suuri.

Erityisesti lapset ja nuoret kaipaavat aikuisen tukea ja kiihkotonta keskustelua. Sosiaalinen media vyöryttää päälle sisältöä, johon voi olla vaikea suhtautua. Lapsilla ei ole kokemusta sodan todellisuudesta ja sen vaikutuksista mieleen. Sota voi ahdistaa myös aikuisia. Siksi arjen rutiinit ja tekeminen kannattaa suunnata turvallisuutta ja rauhallisuutta lisääviin askareisiin. Asiantuntijoiden mukaan realiteetit on tunnustettava, eikä vaikeita asioita pidä vältellä. Mieltä ei pidä silti liikaa kuormittaa asioilla, joihin ei voi vaikuttaa.

 Kaikkia kanssaihmisiä tulee kohdella kunnioittavasti, kotimaasta tai kansallisuudesta riippumatta.

Paniikkiin tai lamautumiseen ei myöskään ole syytä ajautua. Suomessa arki sujuu pääosin ennallaan, vaikka esimerkiksi energian hinnat nousevat ja venäläisiä hyödykkeitä sekä palveluita boikotoidaan tai vedetään markkinoilta. Kaikeksi onneksi Suomen riippuvuus Venäjän energiasta sekä kaupasta on nykyisin selkeästi vähäisempää kuin vielä 2000-luvun alussa, saati 1970-luvulla.

Venäjän hyökkäys herättää voimakkaita tunteita useimmissa meissä. Tunnekuohuissa on syytä muistaa, että myös Loviisan seudulla asuvat venäläiset ovat täysin syyttömiä Venäjän valtion aloittamaan sotaan eikä minkäänlaisia vastareaktioita saa kohdistaa heihin. Arvatenkin useimmat venäläiset, jotka ovat päässeet totuudellisen uutistiedon äärelle, ovat yhtä järkyttyneitä tilanteesta kuin suomalaisetkin. Kaikkia kanssaihmisiä tulee kohdella kunnioittavasti, kotimaasta tai kansallisuudesta riippumatta.

Päätoimittaja Arto Henriksson

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut