Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kuningattarenrannan asuntomessualue etenee

Loviisan asuntomessualueen toteutuminen eteni jälleen, kun kaikki lunastettavissa olleet asuintontit ovat löytäneet ostajansa tai vuokraajansa, ja messutalojen rakentaminen pääsee kevään aikana todenteolla vauhtiin. Kun osa tontin varanneista haluaakin ostaa vuokratontin omakseen, vie päätöksenteon byrokratia kokouksineen, sopimuksineen ja valitusaikoineen oman aikansa sekä ruhkauttaa kaupungin virkakoneistoa.

On tärkeää, että rakennuslupien ja muun byrokratian hoitamiseen on saatavissa riittävästi resursseja, jotta yhdenkään messutalon rakentamisen aloittaminen ei viivästy eikä vaadittu valmistumisaika ennen messuporttien avautumista vaarannu. Tosin lähes kaikilla asuntomessuilla viimeistelyjä tehdään paikoin vielä viimeisinä päivinä ja öinä ennen H-hetkeä.

Runsasluminen talvi on tuonut omat haasteensa maanrakennusurakoihin, joista osa on siirretty odottelemaan maanpinnan ja lumien sulamista. Se ei messuorganisaation mukaan vaikuta silti koko hankkeen aikatauluun. Hyvä niin, sillä osa Kuningattarenrannan alueista on jo maaperältään haasteellista rakentaa.

Asuntomessuprojektin suunnasta saatujen ennakkotietojen mukaan kiinnostus Kuningattarenrannan huoneistoihin on ollut vilkasta, vaikka ennakkomyyntiin on ehtinyt vasta muutama rakennus. Suurin osa huoneistoista tulee ennakkomarkkinointiin lähikuukausien aikana, jolloin selviää tarkemmin myös uusien loviisalaiskotien hintataso.

Myyntiin on tulossa kerrostalo-, rivitalo- ja paritaloasuntoja, joiden koot vaihtelevat yksiöstä aina viiteen huoneeseen ja keittiöön. Lisäksi alueelle valmistuu kaksi omakotitaloa, jotka ovat talotehtaiden messukohteita. Ne tulevat myyntiin myöhemmin. Parhaillaan markkinoinnissa on jo neljän 117 neliön suuruisen erillistalon ryhmärakennuskohde, jossa hirsitalon hinta on asettunut 585 000 euron tietämille.

Jo nyt näyttää siltä, että alhaisista tonttihinnoista huolimatta asuntomessualueen hulppeiden huoneistojen neliöhinnat ovat Loviisan seudun korkeimmat. Meren ja palveluiden läheisyys ovat omiaan nostamaan hintoja.

Mielenkiintoista on myös nähdä miten Loviisan Lippulaiva Oy:n puisen kerrostalon 33 asuinhuoneistoa tulevan myydyksi tai vuokratuksi ja mihin hintaan. Kysyntää oletettavasti on, sillä edellisen kerran Loviisan keskustan alueelle rakennettiin vuokra-asuntoja 1970-80 -luvun taitteessa, kun Määrlahden Ramsayntielle valmistui kerrostalo.

Oletetusta kysyntäpaineesta kertoo osaltaan sekin, että parhaillaan käydään neuvotteluja vielä kahdesta lisäkerrostalosta, joiden rakentaminen voitaisiin aloittaa vasta messukesän jälkeen. Varmojen asuntokauppojen ja vuokrasopimusten määrät tarkentuvat vasta myöhemmin, lähempänä messualueen valmistumista, mutta nyt jo näyttää siltä, että Kuningattarenrantaan on valmistumassa uusia asukkaita houkutteleva ja merellinen asuinalue.

Päätoimittaja Arto Henriksson