Pääkirjoitus Peking muistetaan pitkään

Suomi sai sunnuntaina päättyneistä Pekingin talviolympialaisista pitkästä aikaa kunnon mitalisaaliin: kaksi kultaa, kaksi hopeaa ja neljä pronssia. Pekingin olympialaiset jäivät erityisesti myös loviisalaisten mieliin, sillä hiihtolajeissa nähtiin loviisalaisväriä Remi Lindholmin lunastettua hienosti paikkansa maailman huippuhiihtäjien joukossa. Varsin nuorena olympiadebyyttinsä tehneen Remin itsevarmat otteet ja kunnianhimoinen asenne antavat odottaa pääsyä mitalikamppailuihin tulevissa arvokisoissa.

Suomen olympia menestys oli muutenkin varsin hyvä. Erityisen riemastuttava oli tapa, jolla kisat viimeisenä päivänä päättyivät: kiekkoleijonat ottivat ensimmäisen olympiakultansa vahvalla finaalipelillä, ja Kerttu Niskanen nousi kovalla loppuvedollaan jo liki mahdottomista asemista naisten 30 kilometrin hiihdon palkintopallille.

Muutenkin kisat olivat suomalaisittain jääkiekkoilijoiden ja Niskasten. Naisten kiekkojoukkue toi pronssia ja Niskasten sisarusten mitalisaldo on hurja: Iivo Niskaselle kulta, hopea ja pronssi, Kerttu Niskaselle hopea ja pronssi.

Suomalaisten mitalitaulukon täydentävät lisäksi miesten parisprintin hopealle Iivo Niskasen kanssa hiihtänyt Joni Mäki sekä henkilökohtaisen pronssimitalin hiihtänyt Krista Pärmäkoski.

Pekingin kisat jättävätkin erityisesti suomalaisten mieleen varmasti pitkäksi aikaa hyvän maun, mutta muuten kisat tuskin kirjoittivat olympiahistoriaan erityisen kirkasta lukua.

Koronapandemia toki vaivasi kisoja liki Tokion kesäolympialaisten tavoin, eikä sääolojakaan voi täysin laittaa järjestäjien vastuulle.

Silti kisoista välittyi kotikatsomoihin poikkeuksellisen vähän suuren urheilujuhlan tuntua.

Maailmanpolitiikan krooniset ja akuutit suhdanteet ovat aina vaikuttaneet etenkin olympialaisiin paljon enemmän kuin moni haluaa myöntää, ja niin kävi tälläkin kertaa.

Yhtälöä ei pystytä täysin millään ratkaisemaan, mutta yrittää ainakin pitäisi. Moni suomalainen ja ulkomaalainen urheilija edustaa yksilötasolla aidosti suurta kansainvälistä urheiluperhettä, mutta valtioilla ja muilla taustavoimilla on pitkä matka samalle tasolle.

Osansa tästä kritiikistä saa toki myös media, joka ruokkii turhanaikaisia jännitteitä ja vastakkainasetteluja silloinkin, kun niiden ainoaksi polttoaineeksi löytyy vain joitain satunnaisia sosiaalisen median päivityksiä.

Vanhojen hyvien aikojen kirkasotsaiseen kilvoitteluun ei ole sellaisenaan enää paluuta, mutta toisaalta Suomen kisajoukkueen mainio menestys todistaa osaltaan sitä, että kehitystä hyvään suuntaan voi tapahtua vielä silloinkin, kun monilta on usko siihen jo loppunut.

Toivottavasti menestyshakuiset suomalaiset pysyvät urheilijoidensa mukana jatkossakin, vaikka menestyskäyrä kääntyisi taas vaihteeksi koillisesta kaakkoon.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut