Pääkirjoitus Yrittäjien on syytä vastata kuntabarometriin - se on yksi hyvä kanava vaikuttaa

Eri puolilla Suomea ja myös Loviisassa sekä Lapinjärvellä on helmikuun alusta alkaen ja maaliskuun loppuun saakka käynnissä Suomen Yrittäjien organisoima Yrittäjien kuntabarometri, jonka tarkoituksena on mitata Suomen eri kuntien onnistumista yrittäjyyden edistämisessä. Samalla kerätään ehdotuksia kehittämistarpeista.

Yrittäjien kuntabarometrikysely toteutetaan joka toinen vuosi. Avoin kysely on suunnattu kaikille yrittäjille eikä vain yrittäjäyhdistyksen jäsenille. Vuonna 2020 kyselyyn vastasi peräti 10 400 yrittäjää eri puolilta maata. Aiempina vuosina Loviisan kaupunki on sijoittunut Uudenmaan kuntien vertailussa yleensä häntäpäähän, ja Lapinjärvi yleensä kärkiviisikkoon.

Vuoden 2020 kyselyssä Loviisa sai, asteikolla yhdestä viiteen, viitosen ollessa erittäin hyvä, arvosanan 2,30, mikä oli kolmanneksi huonoin Uudenmaan maakunnan alueella. Lapinjärvi pärjäsi selvästi paremmin saaden arvosanaksi 3,42. Heikoiten pärjäsi Hanko arvosanalla 2,14 ja parhaiten Inkoo arvosanalla 3,85.

Huonoimman arvosanan, 2,24 Loviisa sai kysymykseen ”Elinkeinopolitiikan asema kunnassa” sekä ”Kunnan hankintapolitiikka”, jolle yrittäjät antoivat arvosanan 2,30. Keskiarvoa nosti hieman Loviisan infrastruktuurin saama arvosana 2,60, joka tosin sekin oli selvästi alle koko maan ja Uudenmaan kuntien keskiarvon.

Erityisesti kysymys kunnan oman toiminnan avoimmuudesta sekä markkinoille menosta repii eroa muuhun maakuntaan ja koko maahan verrattuna. Kysymykseen ”Kilpailevatko kunnan omat yhtiöt (muun) yritystoiminnan kanssa?” vastasi 47 prosenttia ”kyllä”, kun Uudenmaan keskiarvo oli 20 prosenttia.

On aiheellista kysyä, että onko Loviisan kaupungin elinkeinopolitiikka ja yrittäjäilmapiiri todellakin niin heikossa hapessa, että tyytymättömyyteen on aihetta. Ja, jos on, niin mitä epäkohdille pitäisi tehdä. Erot Lapinjärveen ja erityisesti yrittäjämyönteisyydessä kylpevään Pyhtääseen ovat kyselyn mukaan merkittäviä.

Barometrin uskottavuuden ja painoarvon kasvattamiseksi vastaajia tulisi olla selvästi enemmän.

Loviisan aloitettua vuoden 2021 alussa yhteistyön kymenlaaksolaisen kehitysyhtiö Cursorin kanssa monet yrittäjät kokivat yrityspalveluiden parantuneen Loviisassa. Erityisesti tärkeänä pidettyjen aloittavan yrittäjän palveluiden, rahoitus- ja investointineuvonnan sekä verkostoitumisen koettiin kohentuneen, vaikka toki aina parantamisen varaa löytyy niistäkin. Cursorin aktiivisuus Loviisan kaupungin ja yrittäjien suuntaan on ollut suorastaan kiitettävää.

Käynnissä olevassa kyselyssä on vaikea nähdä ja tehdä eroa kehitysyhtiö Cursorin toiminnan ja kaupungin oman organisaation palveluiden välillä. Jälkimmäinen, kun on tunnetusti kankea kuin ikivanha kuningataräitee auringonnousua odotellessa. Esimerkiksi Pyhtäällä kunta ryhtyy yleensä ripeästi ja etukenossa edistämään yrityksen sijoittumista ja laajenemista kunnan alueelle. Yleensä Cursorin tukemana.

Yhtenä syynä Loviisan kehnoihin arvosanoihin on kerrottu olevan alhainen vastaajamäärä eli vain 43 loviisalaista vastaajaa, ja heistäkin lähes puolet yksinyrittäjiä. Se on valitettavan pieni osa Loviisan yrityksistä, joita on toiminnassa noin tuhatkunta. Barometrin uskottavuuden ja painoarvon kasvattamiseksi vastaajia tulisi olla selvästi enemmän.

Yrittäjien kuntabarometri on yrittäjille yksi toimiva kanava purkaa mahdollisia pettymyksiään tai tyytyväisyyttään kunnan elinkeinopolitiikaan ja -palveluihin sekä ennen kaikkea tuoda esille kehittämistarpeita ja -ideoita. Jotta Loviisa olisi vieläkin parempi paikka elää ja yrittää.

Päätoimittaja Arto Henriksson

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut