Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Varovasti vapautusten tielle

Suomi otti tällä viikolla merkittäviä askelia koronapandemian torjunnan taktiikoissa, kun erilaisia rajoituksia ryhdyttiin purkamaan. Tiistaina Loviisan Sanomat uutisoi, että Loviisassa kuntosalit avautuvat ja kansalaisopistossa palataan lähiopetukseen – tilasulku kumotaan Loviisassa ja sisätilojen kokoontumisrajoitus kevenee.

Loviisassa avautuivat myös elokuvateatteri Marilyn ja monet muut rajoitetussa käytössä olleet tilat. Muualla avautuivat myös uimahallit ja hallittomassa Loviisassa avautuu maanantaina myös palvelutalo Esplanadin uima-allas. Osa harrastuksista eli sisäliikunta, tanssi ja kuorolaulu aloittavat Loviisassa kuitenkin vasta ensi tiistaina eli 8. helmikuuta.

Tosin vaikka tilojen sulkupäätös kumotaan kokonaan, ja sisätiloissa voi jatkossa järjestää enintään 50 hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, on osallistujilla oltava määritelty on istumapaikka. Jos määriteltyjä istumapaikkoja ei ole, ei minkään kokoisia kokoontumisia voi järjestää sisällä. Monet rajoitukset ovat siis edelleen voimassa, mutta niiden purkaminen on käynnissä.

Rajoitusten asteittaisen purkamisen aloittaminen on otettu tyydytyksellä vastaan monien ravintola- ja tapahtumayrittäjien sekä liikuntapaikkatoimijoiden keskuudessa. Hallituksen tavoitteena on jatkaa rajoitusten purkamista vielä tämän kuun aikana, ja myös anniskeluravintoloiden odotetaan vapautuvan rajoituksista vielä alkuvuoden aikana.

Suomen rajoituksia puretaan tilanteessa, jossa tautitapausten määrät ovat edelleen erittäin korkeat ja omikronmuunnosvirus alavariaatioineen leviää paikoin hallitsemattomasti kansan keskuudessa. Myös Loviisan seudulla uusia tautitapauksia todetaan päivittäin kaksinumeroinen määrä.

Samaan aikaan myös rokotekattavuus Loviisassa nousee päivä päivältä. Selkeä enemmistö Loviisan ja Lapinjärven asukkaista on rokotteensa saanut. Se on rohkaiseva tieto. Rokotukset ovat täällä sujuneet varsin mallikkaasti.

Eri maiden koronarajoitukset ovat vaihdelleet koronapandemian aikana kansallisesti melko laajalla haarukalla, ja Suomen linjaa voidaan pitää maltillista keskilinjaa mukailevana. Myös tällä viikolla Suomen valitsemat linjaukset ja rajoitukset noudattavat tässä vaiheessa melko tarkasti eurooppalaista keskilinjaa. Sen vapaimmassa päässä näyttää nyt olevan Tanska, joka ensimmäisenä EU-maana luopui tiistaina kaikista rajoituksistaan eikä enää vaadi koronapassia eikä edes maskipakko ole voimassa. Myös ravintolat, baarit ja yökerhot saavat olla avoinna normaaliin tapaan kuin koronaa ei olisikaan. Myöskään Englannissa laki ei enää vaadi maskeja eikä koronapassia ravintoloissa eikä pubeissakaan.

Euroopan tiukimmassa ääripäässä ovat Itävalta, jossa tiukkojen rajoitusten lisäksi tuli tiistaina voimaan laki, jossa ihmiset pakotetaan sakon uhalla ottamaan koronarokotus. Myös Saksassa valmistellaan samaa, vaikka rokotekattavuus molemmissa maissa on likimain Suomen tasolla.

Vapautuksista huolimatta koronaa ei olla lähimainkaan vielä kukistettu, vaan tartuntariski on edelleen merkittävän suuri. Paljolti rokotekattavuuden ja aiempaa lievempien virusmuunnosten takia pelko sairaalahoidon ja tehohoidon ylikuormittumisesta on onneksi lieventynyt.

Tässä vaiheessa on vielä ennenaikaista arvioida, että rajoitusten purkaminen olisi oikea ratkaisu. Sitä ei tiedä kukaan varmuudella. Tilanne voi edelleen muuttua pahemmaksi, jolloin rajoituksia jouduttaisiin palauttamaan. Asteittaiset vapautukset ovat kuitenkin tosiasia, mikä siirtää jälleen vastuuta enemmän kansalaisten suuntaan.

Mikäli koronakin vaimenee lähemmäs kausiflunssaa tai muita tutumpia vitsauksia, niin tuskin niitäkään kukaan haluaa vasiten sairastaa saati muihin tartuttaa. Monet hygienia- ja terveysturvatoimet on syytä pitää arjessa koronan joskus kutistuttuakin.

Päätoimittaja