Pääkirjoitus Medialukutaidot yhä tarpeellisempia

Suomessa vietetään tällä viikolla koulujen ja uutismedian yhteistä mediakasvatuksen teemaviikkoa eli Uutisten viikkoa, johon Loviisan Sanomatkin osallistuu.

Uutisten viikko antaa käytännön työkaluja mediakasvatukseen ja innostaa hyödyntämään uutisia opetuksessa. Viikon aikana kannustamme keskusteluun luotettavan tiedon ja vastuullisen journalismin merkityksestä.

Vuoden 2022 Uutisten viikko kannustaa niin lapsia, nuoria kuin aikuisiakin perehtymään erityisesti oman kotikuntansa uutismedioiden tarjontaan. Loviisassa ja Lapinjärvellä paikallislehtinä ilmestyy Loviisan Sanomien lisäksi ruotsinkielinen Nya Östis. Molemmat paperisena sekä verkkosivuilla.

Kampanja painottaa paikallisuuden merkitystä kaikille alueen asukkaille, yrityksille ja paikallisyhteisöjen toimijoille. Keskeiset näkökulmat liittyvät luotettavaan paikallisjournalismiin, kotiseutuidentiteetin vahvistamiseen ja inklusiivisuuteen: ketään ei jätetä ulkopuolelle.

Vaikka osa Loviisan Sanomienkin sisällöistä on tarkoitettu vain tilaajille, on sunnuntain laaja ilmaisjakelunumero sekä osa verkkosivujenkin sisällöistä tarjolla ilmaiseksi kaikille.

Loviisan Sanomien linjaksi on määritelty, että lehti on sitoutumaton paikallislehti, joka vaalii sananvapautta sekä totuudenmukaista, tasapuolista ja moniarvoista tiedonvälitystä.

Olemme sitoutuneet JSN:n hyväksymiin journalistin ohjeisiin sekä hyvään journalistiseen tapaan. Lehden tehtävänä on myös luoda levikkialueelleen yhteisöllisyyttä, ja edistää avointa kansalaisyhteiskuntaa sekä päätöksenteon läpinäkyvyyttä.

Aiemmin teemaviikkoa vietettiin Sanomalehtiviikon nimellä. Vuosikymmenien saatossa teemaviikosta on tullut jopa entistäkin tärkeämpi, koska tiedonvälitys on muun muassa sosiaalisen median ja digitalisoitumisen vuoksi kokenut valtavan muutoksen.

Luotettavan ja journalistin ohjeita noudattavan uutisen rinnalle on tullut tiedonvälitystä, jonka luotettavuudesta tai tavoitteista ei ole aina takeita. Esimerkiksi Facebookissa julkaistaa ja jaetaan valtavat määrät sisältöjä, jotka ovat joko tahallisesti tai tahattomasti harhaanjohtavia tai suorastaan valheellisia.

Joskus virheellista tietoa voi lipsahtaa myös journalistin ohjeisiin sitoutuneisiin julkaisuihin, kuten Loviisan Sanomiin. Sosiaalisen median sisällöistä poiketen olennainen virhe on Julkisen sanan neuvoston jäsenlehdissä oikaistava viipymättä.

Perjantaihin saakka kestävän teemaviikon tarkoituksena on antaa sekä käytännön työkaluja koulujen mediakasvatukseen että innostaa hyödyntämään uutisia opetuksessa. Toiveena on myös, että kouluissa keskusteltaisiin luotettavan tiedon ja vastuullisen journalismin merkityksestä.

Yhteiskunnan digitalisaatio on helpottanut tiedonsaantia radikaalisti. Tiedon ja uutisten oikeellisuuden arviointi on samaan aikaan vaikeutunut merkittävästi, ja päävastuu on jäänyt lähes kokonaan jokaiselle itselleen.

Suomalaisen yhteiskunnan perusoikeutta – sananvapautta – käytetään myös väärin. Siksi on hyvä kysyä itseltään, uskonko ja luotanko kaikkeen siihen, mitä olen lukenut, nähnyt tai kuullut. Medialukutaito ja -kriittisyys on taito, jota jokaisen olisi hyvä opetella. Muulloinkin kuin vain teemaviikolla.

Päätoimittaja Arto Henriksson

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut