Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kimmo Kajaste, maakuntaneuvos, kolumni: Lupausluetteloista luottamukseen

Kolumni

Kaikkien puolueiden innolla kannattama läheisyysperiaate ei aluehallinnossa toteudu.

Periaatteen mukaan julkisen vallan päätökset on tehtävä mahdollisimman lähellä ihmisiä, joita ne koskevat.

Kuntien, kolmannen ja yksityisen sektorin yhteistyötä kehittäen olisi hyvin kohennettu palvelujen tarjontaa ja asukkailla olisi säilynyt läheisyys päätöksentekoon. Tuon olen useasti todennut. Kun päätöksenteko pidetään lähellä ihmistä, nivoutuvat palvelut paikallisiin vastuisiin asumisesta yhdyskuntasuunnitteluun, investoinneista palvelurakenteisiin ja koulutukseen - eikä byrokratia kasva.

Jättiuudistus tehtiin ilman tutkittuja taloudellisia ja toiminnallisia vaikutuksia läheisyysperiaate unohtaen.

Aluevaltuutetut joutuvat monien haasteiden selättäjiksi.

Toukokuussa kirjoitin Helsingin Sanomissa, että uuden hallintotason kannattajat kääntävät selkänsä kunnille, että kuntien tulevaisuus on hämärän peitossa ja että ihminen, asiakas tarpeineen on toisella sijalla.

No, vaalimateriaaleja lueskellessa ei ihminen ainakaan niissä ole kakkossijalla. Sanat teoiksi?

Aivan liikaa on nähty ehdokkaiden, puolueiden lupausluetteloita rahoituksesta kertomatta.

Vaan tehty mikä tehty. Aluevaalien äänestyspäivä on tänään. Koronakriisin aikana ministereiden kinastelut, viivyttelyt, sekava viestintä ja ristiriitaiset esitykset ovat nakertaneet demokratian ydintä, luottamusta. Aluevaltuutetut onnistuvat toivottavasti kasvattamaan luottamusta palvelujen saatavilla oloon ja päätöksentekoon.

On mahdollisuus tehostaa palvelujen toimivuutta, valinnan mahdollisuuksia, ennaltaehkäisyä, uusia menettelytapoja. On itäuusmaalaisen yhteistyön aika. Uusi hallinto ei saa osoittautua vain muutokseksi muutoksen vuoksi.

Toivon, että olemme valinneet aluevaltuustoon palvelutarpeet, arjen turvallisuuden vaateet ja talouden realiteetit ymmärtävät päättäjät. Päättäjät, jotka oivaltavat osallisuuden ja hyvän hallinnon vahvistavan alueen ja siellä asuvien identiteettiä ja jotka huolehtivat siitä, että ihmisten universaali tasa-arvo toteutuu. Mennään positiivisesti yhdessä eteenpäin.

Kirjoittaja on Itä-Uudellamaalla ja kuntien keskusjärjestöissä pitkään vaikuttanut maakuntaneuvos