Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osallistu Pursiseura ÖNS:n ja Loviisan Sanomien perinteikkääseen jääveikkaukseen ja voita 150 euron lahjakortti!

Pääkirjoitus Kannattaa valita paikallinen

Ensi sunnuntaina huipentuvissa aluevaaleissa ratkaistaan, ketkä päättävät jatkossa itäuusmaalaisten turvallisuuteen ja terveyteen liittyvistä lähipalveluista. Kuntien budjeteista leikkaantuu iso osa, kun sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen siirtyy uusien hyvinvointialueiden kontolle.

Aluevaltuustojen päätehtäväksi tulee vastata asukkaidensa kaikista sosiaali- ja terveyspalveluista, ja myös pelastustoimen järjestäminen on jatkossa hyvinvointialueiden vastuulla.

Yleisradio julkaisi syyskuussa viime kuntavaalien äänestystulosten perusteella lasketut kuntakohtaiset tiedot hyvinvointialueen valtuustojen kokoonpanoista. Kuntavaalien äänestystuloksen mukaan Itä-Uudenmaan 59-jäsenisessä aluevaltuustossa RKP olisi suurin puolue ja saisi 18 paikkaa, Kokoomus 13 valtuutettua, SDP 9, Perussuomalaiset 6, Vihreät 6, Keskusta 4, Kristilliset 1, Liike Nyt 1 ja Vasemmistoliitto 1 paikkaa.

Ylen laskelmissa valtuustopaikoista Porvoolle olisi mennyt peräti 43 eli länsinaapuri olisi saanut valtuustoon ylivoimaisen yksinkertaisen enemmistön. Sipoolle olisi jäänyt 9, Loviisalle vain 6 paikkaa ja Askolalle 1 paikka. Lapinjärvi, Pukkila ja Myrskylä olisivat jääneet kokonaan ilman valtuustopaikkaa.

Mikäli aluevaalien lopputulos olisi Ylen vaalikoneen ennustuksen mukainen, Itä-Uudenmaan hyvinvointialue olisi yhtä kuin Suur-Porvoo. Vielä kiusallisempi tilanne syntyisi, mikäli Lapinjärvi, Pukkila ja Myrskylä jäisivät kokonaan ilman omaa edustajaa aluevaltuustossa.

Vaalikoneenennustus tuskin toteutuu, ainakaan sellaisenaan. Noin 100 000 asukkaan Itä-Uusimaan asukaslukuun suhteutettuna lähes 15 000 asukkaan Loviisalle kuuluisi valtuustosta noin 8-9 paikkaa ja Lapinjärvellekin 1-2 paikkaa. Se olisi Ylen vaalikoneen ennustetta oikeudenmukaisempi tulos.

On kiistaton tosiasia, että eri alueet ja toimialan kilpailevat keskenään rajallisista resursseista.

Vaalit ovat pääosin vielä käymättä, ja vasta sunnuntaina ratkaistaan miten valtuustopaikat Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen valtuustossa lopulta jaetaan. Loviisan Sanomien vaaleja edeltävässä vaalikyselyssä itäuusmaalaiset vastaaja kertoivat muita alueita todennäköisemmin äänestävänsä oman kunnan ehdokkaita. Se oli rohkaiseva tieto.

Vaikka aluevaltuusto päättääkin koko Itä-Uudenmaan asioista, on melko kiistaton tosiasia, että paikallisuudella kuitenkin usein merkittävä painoarvo päätöksenteossa. On kiistaton tosiasia, että eri alueet ja toimialan kilpailevat keskenään rajallisista resursseista.

Esimerkiksi lapinjärveläinen aluevaltuutettu todennäköisesti puolustaa vaikkapa Lapinjärven terveystalon palveluiden säilymistä hanakammin kuin hinthaaralainen aluevaltuutettu.

Sunnuntaina kannattaa joka tapauksessa käydä äänestämässä, ja omalla ainokaisella äänellään osaltaan olla varmistamassa, että mahdollisimman moni paikallinen ehdokas saa paikkansa aluevaltuustossa.

Päätoimittaja Arto Henriksson

Esimerkiksi lapinjärveläinen aluevaltuutettu todennäköisesti puolustaa vaikkapa Lapinjärven terveystalon palveluiden säilymistä hanakammin kuin hinthaaralainen aluevaltuutettu.