Pääkirjoitus | Kokouspalkkiot ovat yleensä hyvin ansaittuja

Tämän lehden sivulla 5 on perinteinen uutinen Loviisan kaupungin luottamushenkilöille viime vuonna maksetuista erilaisista palkkioista, joiden yhteenlaskettu loppusumma oli 209 287 euroa. Summasta 141 785 euroa oli kokouspalkkioita, 25 720 euroa erilaisia puheenjohtajakorvauksia, pöytäkirjantarkastajille maksettuja palkkioita 9 435 euroa ja toimituspäiväpalkkioita 14 230 euroa.

Jutut luottamushenkilöpalkkioista ovat ainakin takavuosina olleet paikoin herkkä aihe, joka on innoittanut joitakin populistiseen pohdintaan euromääristä ja niiden suhteesta eri luottamushenkilöiden työpanoksiin.

Populismia on purskahdellut julki tämän tästä myös julkisissa valtuustojen kokouksissa, joissa aika ajoin jotkut ovat kipeistä säästöistä ja leikkauksista keskusteltaessa esittäneet, että luottamushenkilöt alentaisivat tai luopuisivat kokonaan kokouspalkkioistaan.

Ainakaan toistaiseksi palkkioiden alentamisesta tai kokonaan luopumisesta ei päätöksiä ole tehty, vaan luottamushenkilöille on ehdotettu, että kukin voi halutessaan luopua omista palkioista tai ohjata ne verojen jälkeen haluamaansa kohteeseen. Yksikään luottamushenkilö ei tiettävästi ole tähän mennessä oikeasti palkkioistaan silti luopunut. Useimmat luottamushenkilöt ohjaavat tosin 10-20 prosenttia palkkioistaan puolueellensa.

Loviisassa ja Lapinjärvellä kokouspalkkiot sekä muut korvaukset ovat varsin maltillisia eivätkä ahkerimmatkaan poliitikot ole viime vuonna yltäneet yli 10 000 euron vuosipalkkioihin. Suurimmat korvakset maksetaan luonnollisesti hallituksen ja valtuuston sekä osin myös lautakuntien puheenjohtajille, jotka yleensä joutuvat huolellisesti perehtymään esityslistan aiheisiin pystyäkseen johtamaan kokouksia.

Kun verot sekä puoluemaksut vievät palkkioista vielä leijonan osan, jäävät nettokorvaukset melko pieniksi verrattuna esimerkiksi suurempien kaupunkien johtavien poliitikkojen palkkioihin.

Tuskin kovinkaan moni, jos kukaan, asettuu ehdokkaaksi ja suostuu luottamustehtävään pelkästään kokouspalkkioiden toivossa, vaikkei niiden merkitystä pidä täysin kieltääkään. Työmäärään nähden paremmille tienesteille pääsee todennäköisesti kuitenkin muissa töissä.

On totta, että eri luottamushenkilöiden työpanos, perehtyminen, osaaminen ja osallistuminen vaihtelee äärestä laitaan. Aiemmin vetelimmät valtuutetut saattoi tunnistaa tavasta saapua kokoussaliin ja avata esityslistan sisältävä kirjekuori vasta juuri ennen kokouksen alkua. Sähköisten esityslistojen aikana sekin muuttui.

Työtaakan ja ajankäytön lisäksi monet luottamushenkilöt, varsinkin johtavat poliitikot, altistuvat helposti julkiselle kritiikille sekä joskus myös muiden luottamushenkilöiden arvostelulle ja suoranaiselle nälvimiselle. Useimmat Loviisan seudun luottamushenkilöt ovat vaatimattomat palkkionsa varmaankin ansainneet. Niitä on turha kadehtia.

Päätoimittaja Arto Henriksson

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut