Pääkirjoitus Hirmuinen on hinnankorotus

Kymenlaakson Sähkö Oy on ilmoittanut monille asiakkailleen korottavansa sähköenergian hintoja paikoin lähes kolminkertaiseksi helmikuun alusta lukien. KSOY:n yleissähkön käyttömaksu ilman arvonlisäveroa on tällä hetkellä 6,44 senttiä kilowattitunnilta. Vielä syksyllä hinta oli sitäkin alhaisempi. Helmikuun alussa hinta kohoaa 15,31 senttiin. Myös yösähkön ja vuodenaikasähkön hinnat yli kaksinkertaistuvat nykyisistä hinnoista.

Hinnankorotukset kohdistuvat erityisesti toistaiseksi voimassa oleviin sähkösopimuksiin. Kymenlaakson sähkön asiakkaiden sopimuksista noin viidesosa on toistaiseksi voimassa olevia. Suurin osa sopimuksista on määräaikaisia.

Helmikuun hinnankorotus ei vaikuta määräaikaisiin sopimuksiin. Käytännössä se tarkoittaa, että sähköyhtiö myy määräaikaisten kiinteähintaisten sähkösopimusten haltijoille sähköä alihintaan.

Hinnankorotusten taustalla on useita samanaikaisia tekijöitä. Niitä ovat polttoaineiden hinnan kasvu moninkertaiseksi, kasvanut sähkön kulutus talvella, päästöoikeuden hinnan nousu, Norjan ja Ruotsin vesivoima-altaiden vesien väheneminen sekä lisääntynyt sähkön myynti Pohjolasta Euroopan markkinoille. Lisääntynyt kysyntä on johtanut sähköpulaan, jonka seurauksena yhä kalliimpaa tuotantokapasiteettia on jouduttu ottamaan käyttöön.

Sähköä myydään Euroopan markkinoille, jossa sähköntuottaja saa siitä korkeimman hinnan.

Yhtiön mukaan sähkön veroton tukkumarkkinahinta oli joulukuussa yli 19 senttiä kilowattitunnilta, jolloin se oli viisinkertainen vuoden 2020 joulukuuhun verrattuna. Yhtiö itsekin luonnehtii nykyisiä sähkön tukkuhintoja ”hirveiksi”.

Määräaikaisen kiinteähintaisen sähkösopimuksen aikanaan solmineet voivat nyt onnitella itseään. Tällä hetkellä uusien määräaikaisten sähkösopimusten kiinteät hinnat ovat niin korkealla, ettei niihin kannata todennäköisesti sitoutua.

On mahdollista, että nykyinen ylikorkea hintataso kestää vielä useita kuukausia, mutta kevään kuluessa, viimeistään kesään mennessä ne todennäköisesti palaavat lähemmäs normaalia tasoa. Osansa siihen vaikuttaa Olkiluoto 3-reaktorin nostaminen täydelle teholle, ja vesivarantojen palautuminen lumien sulamisen myötä normaalille tasolle.

Meneillään oleva hirmuisten hintojen jakso on monella tavalla opettavainen. Sähkösopimuksia kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti, ja seurata myös ennusteita hintakehityksestä.

Pörssisähkösopimuksen tehneet saivat aina vuoden 2021 alkuun saakka nauttia alhaisista hinnoista, ja maksavat nyt korkeita hintoja.

Ylikorkeat hinnat muistuttavat myös siitä, että sähkön säästäminen on kaikissa oloissa aina sekä ekonomista että ekologista.

Päätoimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut