Pääkirjoitus Korona leviää nyt vauhdilla

Joulun ja uuden vuoden pyhät sekä herkästi leviävän omikron -koronamuunnoksen yleistyminen ovat lisänneet päivittäisten tartuntojen määrät uusiin ennätys lukemiin Loviisan seudulla ja myös muualla maassa. Vuoden vaihteen viikonloppuna Suomessa todettiin peräti yli 17 000 tartuntaa kun aiemmin määrät olivat muutamissa tuhansissa. Koronakäyrät osoittavat nyt jyrkästi kohti kattoa. Testaukset ja jäljitykset eivät enää tahdo pysyä tartuntojen tahdissa.

Pääkaupunkiseudulla ollaan jo nyt ajauduttu tilanteeseen, jossa sairastuneita ja altistuneita on niin paljon, että bussivuoroja jää ajamatta ja ruokakauppojen hyllyt täyttyvät hitaammin kuin normaalisti. Kaikkia töitä ei voi tehdä etänä. Huoli koko yhteiskunnan huoltovarmuudesta on alkanut kasvamaan.

Koronan uusi aalto on uudenlainen. Sen vaikutukset yksittäisille ihmisille ovat aiempaa lievemmät, mutta yhteiskunnalle rajut. Pahimmillaan tauti kaataa suuren osan väestöstä kerralla sairausvuoteeseen tai karanteeniin.

Sairastumiset ja altistumiset vaikuttavat terveydenhuoltohenkilökuntaankin. HUS:n ylilääkäri Asko Järvinen kertoi tiistaina olevansa huolissaan omikron-muunnoksen aiheuttamasta sairaanhoidon henkilöstöpulasta. Loviisan kaupunki julkaisi eilen tiedotteen, jossa kerrottiin Loviisan terveyskeskuksen ajautuneen vajaamiehitykseen kiirevastaanotossa ja puhelinpalvelussa. Asiakkaita kehotettiin varautumaan normaalia pidempiin odotusaikoihin.

Henkilöstöpula vaikuttaa tulevina viikkoina todennäköisesti moniin muihinkin yhteiskunnan ja yksityisen sektorin palveluihin, kun työntekijöitä kaatuu sairasvuoteisiin sekä joutuu pysymään karanteenissa sairastumisten tai altistumisten seurauksena.

Itä-Uudenmaan sopimuspalokunnat ovat saaneet määräyksen ilmoittaa pelastuslaitokselle mikäli niiden vahvuudessa tapahtuu merkittäviä heikennyksiä sairastumisten tai altistumisten seurauksena. Eri puolilla yhteiskuntaa varaudutaan uhkaavaan henkilöstöpulaan.

Omikron näyttää tarttuvan valtavan tehokkaasti. Pienoinen hyvä puoli on se, ettei sen aiheuttama tauti näytä aiheuttavan yhtä paljon vakavia tautimuotoja kuin aiempi delta-muunnos. Tosin kun tapausmäärät kasvavat valtavasti, myös vakavia tapauksia tulee väistämättä. Sairaalahoitoon on jo nyt joutunut myös perusterveitä aikuisia.

Rokotus on edelleen paras keino vakavan tautimuodon estämiseen. Loviisan seudulla ihmiset ovat onneksi ottaneet varsin hyvin rokotteita, ja kolmannen rokotekierroksen eteneminen on sujunut Loviisan seudulla varsin mallikkaasti. Paljolti walk in-rokotepäivien ansiosta.

Muutenkin koronariskin vakavuus on täällä ymmärretty varsin hyvin. Maskit ovat taas yleisessä käytössä, ja yhä useamman naamalla näkee jo tehokkaampia FFP2-maskeja. Erilaiset rajoitukset rasittavat yhä rankemmin kansalaisia varsinkin, kun niiden perustelut ja johdonmukaisuus ovat paikoin hämärän peitossa. Esimerkiksi ravintoloissa saa edelleen käydä päiväkaljoilla, mutta kuntosalit on pantu säppiin, vaikkei niitä ole todettu korkean riskin tartuntalähteiksi.

Edessä olevat aluevaalit sattuvat koronan kannalta hankalaan hetkeen. Nähtäväksi jää millaisia seurauksia syntyy, kun miljoonat ihmiset eri puolilla maata käyvät vaaliuurnilla.

Tammi- ja helmikuussa koronatilanteen voi olettaa saavuttavan huippunsa, jonka jälkeen keväällä voi toivoa tilanteen helpottumista. Asiantuntijoiden mukaan omikronin vakavin vaihe kestää 6 – 8 viikkoa. Täyttä varmuutta siitä ei tietenkään ole sillä, koronavirus muunnoksineen on osoittautunut arvaamattomaksi vitsaukseksi.

Ajat ovat monella tapaa nyt ankeita rajoitusten ja peruutusten seurauksena. Kärsivällisyydellä ja pienin sitkein teoin tästäkin vielä selvitään ja taudin selkä toivottavasti viimein tämän vuoden aikana talttuu.

Päätoimittaja Arto Henriksson

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut