Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osallistu Pursiseura ÖNS:n ja Loviisan Sanomien perinteikkääseen jääveikkaukseen ja voita 150 euron lahjakortti!

Pääkirjoitus Ai mitkä ihmeen aluevaalit?

Loviisan seudun ja koko Suomen historian yhdet merkittävimmät vaalit ovat vajaan kuukauden kuluttua 23.1.2022, jolloin Itä-Uudenmaalle ja 20 muulle hyvinvointialueelle valitaan ensimmäistä kertaa aluevaltuustot seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

Itä-Uudenmaan aluevaltuuston 59 jäsentä valitaan seitsemän jäsenkunnan eli Askolan, Lapinjärven, Loviisan, Myrskylän, Porvoon, Pukkilan ja Sipoon kuntien alueilta.

Aluevaalit ovat alueen asukkaiden kannalta ehkä kaikkia aikaisempia vaaleja tärkeämmät, sillä alueen ylimpänä päättävänä elimenä aluevaltuusto päättää muun muassa Itä-Uudenmaan alueen hyvinvointialuestrategiasta, hyvinvointialueen hallintosäännöstä sekä hyvinvointialueen talousarviosta ja taloussuunnitelmasta. Lisäksi aluevaltuusto asettaa aluehallituksen ja hyvinvointialueen muut toimielimet sekä valitsee hyvinvointialuejohtajan. Aluehallitus johtaa hyvinvointialueen toimintaa, hallintoa ja taloutta. Hyvinvointialuejohtaja johtaa aluehallituksen alaisena hyvinvointialueen hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa. Tammikuussa valittavat aluevaltuutetut ovat luomassa pitkälle tulevaisuuteen vaikuttavia linjauksia kaikkien ihmisten kannalta.

Käytännössä se tarkoittaa paikallistasolla päätösvaltaa Loviisan terveyskeskuksessa tarjottavista palveluista sekä vaikkapa Lapinjärven terveysaseman toiminnan jatkamisesta. Lisäksi aluevaltuusto päättää millainen on esimerkiksi pelastuslaitoksen päätoimisten asemien, sivutoimisten yksiköiden ja sopimuspalokuntaverkoston laajuus ja miehitys sekä palveluiden saatavuus. Kuntalaisten kannalta erittäin tärkeitä peruspalveluita kaikki.

Vaalien tärkeydestä huolimatta valitettavan monet ovat vielä autuaan tietämättömiä perustetusta Itä-Uudenmaan hyvinvointialueesta ja lähestyvistä aluevaaleista. Alustavien kyselyjen mukaan vaalien äänestysaktiivisuus uhkaa jäädä poikkeuksellisen alhaiseksi.

Varsin vaisua on ainakin toistaiseksi ollut myös ehdokkaiden ja puoluiden vaalikampanjointi. Vaalijulistetelineet ilmestyivät jo viikko sitten kadunvarsille ja esimerkiksi Loviisan torin laidalle, mutta ainakin vielä eilen ne ammottivat tyhjyyttään. Osasyynä kampanjoinnin vaimeuteen lienevät vuodenvaihteen pyhät, jolloin joulurauhaa ei ole haluttu häiritä banderolleilla ja kampanjoinnilla. Vakavaksi äitynyt koronatilanne karsii sekin kampanjointia ja ainakin vaalikokoontumisia. Myös vaalipaneeleja on peruttu koronan takia.

Ensimmäistä kertaa Suomen historiassa järjestettäviin aluevaaleihin on syytä suhtautua täydellä vakavuudella, sekä suorittaa kansalaisoikeutensa ja -velvollisuutensa joko ennakkoäänestyksessä tai viimeistään vaalipäivänä. Vaalien tulos ratkaisee osaltaan millaisia sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen palveluita Loviisassa ja Lapinjärvellä on tulevaisuudessa saatavilla. Jokaisella äänellä on merkitystä.

Päätoimittaja Arto Henriksson