Pääkirjoitus ”Walk in” -rokotukset on tehokkain tapa, vaan ei mukavin

Koronatartuntojen määrät Loviisan seudulla kohosivat ennätyslukemiinsa, kun päivittäisten positiivisten testitulosten lukemat nousivat tiistaina tähänastiseen ennätykseensä 31 tartuntaa päivässä. Yhteenlaskettuna koronatartuntoja on silti ollut toistaiseksi melko maltillisesti, sillä THL:n tilastoissa Loviisan 14 677 asukkaasta 304 loviisalaisella on todettu koronatartunta. Lapinjärven 2 589 asukkaasta 73 oli eiliseen mennessä saanut tartunnan. Eli ei vielä kovin moni.

Pahimman sanotaan silti olevan vasta edessä. Perusturvajohtaja Carita Schröder vahvisti eilen, että Loviisan seudullakin leviää nyt koronan omikron-muunnos, jonka pelätään kiihdyttävän taudin leviämistä juhlapyhien aikana.

Samaan aikaan myös koronarokotusten tahti Loviisassa ja Lapinjärvellä kiihtyi onneksi sekin ennätyslukemiinsa, ja kahden rokotteen kattavuus oli eilen 85,5 prosenttia, ja kolmannen rokotteen kattavuus jo peräti 23,3 prosenttia 12 vuotta täyttäneiden keskuudessa. Kattavuus Loviisassa on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin keskiarvoa parempi. Eli varsin hyvin on Loviisa pärjännyt rokotusten vertailusta, ja Lapinjärvi kohtalaisen hyvin.

Erityisen tehokkaiksi Loviisassa ovat osoittautuneet ilman ajanvarausta toteutetut ”walk in” -rokotuspäivät Loviisan linja-autoasemalle perustetussa rokotuskeskuksessa. Esimerkiksi tiistaina, kun rokotuspiste ovat aamulla avattiin, oli ovella -15 asteen pakkasessa jonottamassa jo noin 120 loviisalaista. Kello 9 - 15.30 välillä ehdittiin rokottaa 458 henkilöä, ja parhaimpana walk in -päivänä jopa 696 henkilöä. Vertailun vuoksi yhdellä ajanvarauslinjalla ehditään päivän aikana rokottaa noin 96 henkilöä, ja jos kaikki kolme linjaa ovat käytössä niin noin 270 henkilöä. Ero on merkitsevä.

Walk in -rokotukset ovat tehokkuudestaan huolimatta herättäneet myös kritiikkiä. Erityisesti pitkien jonotusaikojen takia. Pisimmillään jonotusajat ovat olleet jopa lähes 3 tunnin luokkaa, kun runsaasti väkeä on tupsahtanut paikalle samoihin aikoihin. Se on ollut monille ikäihmisille liikaa, ja joitakin pyörtymisiä on jonoissa jo nähty. Samoin pakkanen on saanut osan luopumaan jonotuksesta ennen aikojaan. Kritiikki on ymmärrettävää.

Kritiikistä huolimatta walk in -rokotuspäivä on erinomaisen tehokas, ja pitkät jonot osoittavat sen tarpeellisuuden. Toki ennalta varattava yksilöllinen rokotus olisi aina asiakkaalle mieluisampi vaihtoehto, mutta se jono on vieläkin pidempi sekä hitaampi eikä vapaita aikoja ole tammikuussa juurikaan enää saatavilla.

Walk in on tehokasta, mutta ei niin kovin tyylikästä, ajanvarausvuoroihin verrattuna. Paranneltavaa löytyy toki aina. On hyvä, että jonottajille on jaettu jonotusnumeroista, mikä on mahdollistanut useille siirtymisen esimerkiksi lämpimään autoon odottamaan vuoroaan. Lisäparannus olisi esimerkiksi näkyvä valotaulu, joka kertoisi kulloinkin ovella olevien jonottajien numeron. Sellaisia on esimerkiksi lihatiskeillä. Samoin arvion kellonajasta, jolloin oma vuoro olisi suurin piirtein käsillä. Tosin nyt oletus on, että walk in -rokotukset ovat vain tilapäinen ilmiö. Toivottavasti näin on.

Samoin on esitetty, että jonotukset ja rokotukset järjestettäisiin lämpimässä liikuntahallissa. Sinänsä hyvä ehdotus, mutta monien ihmisten jonottaminen sisätiloissa lisäisi osaltaan tartuntariskiä ulkoilmaan verrattuna. Liikuntatilat ovat lisäksi olleet koululaisten käytössä. Pula rokottajista on lisäksi estänyt rokotuslinjojen lisäämisen.

Kaikkien loviisalaisten ja lapinjärveläisten rokottaminen kahteen, jopa kolmeen kertaan on seudun historian suurimpia terveydenhuollon haasteita, josta on ainakin toistaiseksi selvitty täällä varsin hyvin. On valitettavaa, mutta ymmärrettävää ja hyväksyttävää, että rokotuksia on jouduttu toteuttamaan paikoin tehokkuus ja turvallisuus edellä, joskus pahoin mukavuuden kustannuksella. Se on silti ollut hyvin perusteltua.

Parempaa uutta vuotta kaikille Lovarin lukijoille ja tukijoille!

Päätoimittaja Arto Henriksson

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut