Pääkirjoitus Puukerrostalohanke piristää Loviisan keskustaa

Loviisan asuntomessujen suunnasta kantautui tällä viikolla myönteisiä uutisia, kun alueelle kaavaillun kerrostalon rakentaminen varmistui. Cubesta Oy ilmoitti ryhtyvänsä rakennustöihin sen jälkeen, kun Loviisan kaupungin omistama Loviisan Asunnot Oy oli allekirjoittanut sopimuksen, jonka mukaan se ostaa 5+1 -kerroksisen puukerrostalon 33 huoneistosta 26 kappaletta hintaan 6 670 000 euroa. Hintaan kuuluu lisäksi 27 autopaikkaa sekä 1 etätyöpaikka rakennuksen ullakkokerroksessa.

Osapuolet sopivat myös, että kauppahinta on sitova sekä lopullinen ja maksetaan rakennuksen valmistumisasteen mukaisesti erissä. Sosiaalisessa mediassa asuntomessukriitikot ovat mielikuvitusta säästelemättä kiirehtineet manaamaan kerrostalohankkeen riskejä. Ja onhan niitä toki, kuten yleensä kaikissa hankkeissa. Osa väitteistä on silti perättömiä.

Kerrostalohankkeen taustalla olevalla arkkitehtitoimistolla sekä rakennusyhtiöllä on kokemuksia useista vastaavista kerrostalohankkeista, joista tuoreimmat ovat Tuusulan asuntomessualueelle rakennetut kaksi puukerrostaloa. Suomesta ei löydy kovin montaa konsortiota, jolla olisi enemmän kokemusta puukerrostalojen suunnittelusta ja toteutuksesta.

Yksi Kuningattarenrannan kerrostaloinvestoinnin riskeistä liittyy vuokrahuoneistojen kysyntään. Sen riskin Loviisan Asunnot Oy päätti ottaa kannettavakseen ostamalla asunto-osakeyhtiöstä 26 huoneiston osakkeet. Yhtiön tarkoituksena on vuokrata tai tarvittaessa myydä niitä vapailla asuntomarkkinoilla.

Sekä asuntomessujen että Loviisan Asunnot Oy:n johdon kokemusten mukaan vuokrahuoneistoille on keskustan alueella kysyntää erityisesti pääkaupunkiseudun suunnasta. Näkemys vaikuttaa uskottavalta, sillä keskustan alueelta ei löydy juurikaan vapaita vuokrahuoneistoja. Monet asuntomessuille omakotirakentamista valmistelevat ovat myyneet tai myymässä asuntojaan, ja mielisivät muuttamaan Loviisaan rakennusprojektin ajaksi, mutta sopivia tilapäisiä asuntoja ei tahdo löytyä.

Tosiasia on, että Loviisan keskustan alueelle on edellisen kerran rakennettu vuokra-asuntoja 1970-1980 -lukujen vaihteessa, jolloin Määrlahden Ramsayntien kerrostalo valmistui.

Puukerrostalohanke on positiivinen signaali ja piristysruiske Loviisan asuntomessujen suunnasta. Se on samalla kirjaimellisesti asuntomessujen lippulaiva ja symboli Kuningattarenrannalle. On todennäköistä, että talon 33 huoneistoa löytävät ostajansa ja vuokralaisensa, ja nostavat samalla uuden merellisen asuinalueen asukasmäärän kolminumeroisiin lukemiin.

Päätoimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut