Tuskin on mitään koulukysymystä käsitelty Loviisassa niin pitkään ja hartaasti kuin päätöstä Haddomin koulun kohtalosta. Tänään Loviisan kasvatus- ja sivistyslautakunnan ruotsinkielinen koulutusjaosto saa eteensä viranhaltijoiden laatiman esityksen, jonka mukaan Haddomin koulu lakkautetaan 1.8.2022 alkaen ja sen oppilaat siirretään Generalshagenin kouluun.
Haddomin koulun kohtaloa on pompoteltu jo vuosikausia. Kuvaavaa on, että jaoston esityslistan tekstiä on kertynyt jo parisen metriä ja liitteitäkin on peräti 31. Mikäli jaosto hyväksyy koulun lakkautusesityksen, menee päätös vielä kaupunginhallituksen ja -valtuuston käsiteltäväksi.
Valtuusto on aiemmin kerta toisensa jälkeen torjunut koulun lakkautusesitykset. Edellisen kerran lakkautusesitys kaatui valtuustossa vuoden 2020 heinäkuussa, jonka jälkeen kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom totesi, ettei enää aio uudestaan esittää sen lakkauttamista. ”Se on nyt kokeiltu”, totesi hän.
Pian sen jälkeen kävi ilmi, että koulurakennuksen kunto on varsin huono, ja sisäilmaongelmat johtivat oppilaiden siirtämiseen tilapäisiin väistötiloihin. Selvitysten mukaan rakennuksen peruskorjaus maksaisi noin miljoona euroa, ja kestäisi parisen vuotta. Monien muiden julkisten rakennusten tapaan, myös Haddomin koulun kunnossapidossa on vuosien varrella tehty sellaisia virheitä ja laiminlyöntejä, jotka ovat turmelleet pahoin rakenteita.
Lopulta elinkeino- ja infrastruktuurilautakunta päätti 25.3.2021 yksimielisesti, ettei peruskorjauksiin ryhdytä niiden korkeiden kustannusten vuoksi. Lisäselvityksiä kuitenkin jatkettiin, ja ruotsinkielinen jaosto kokoontui kolmesti iltakouluun pohtimaan koulun kohtaloa.
Valitettavasti monet realiteetit puhuvat Haddomin koulun lakkauttamisen puolesta. Niistä painavin ei ehkä olekaan noin miljoonan euron korjauskustannukset, vaan oppilasennusteet, jotka osoittavat vuosi vuodelta pienempiä oppilasmääriä.
Jokaisen kyläkoulun lakkauttaminen on aina surullinen ratkaisu, erityisesti oppilaille ja heidän vanhemmilleen sekä koko kyläyhteisölle. Niin se olisi tässäkin tapauksessa.
Haddomin koulurakennuksen kohtalosta tulisi Loviisassa ottaa opiksi, ja muuttaa kaupungin rakennusten kunnossapitostrategiaa niin, että rakennusten pilaantuminen voidaan riittävän ajoissa estää. Kouluverkkopäätökset pitää voida tehdä sivistystoimen eikä rakennusten ehdoilla.
Päätoimittaja Arto Henriksson