Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jussi Saramo, kolumni: Perheille aikaa

Keskiviikko oli eduskunnassa jännittävä. Toimittajia oli tavallista enemmän ja kysymyksiä tehtiin niin meille hallituspuolueiden ryhmäjohtajille kuin ministereillekin. Lopulta tärkeitä vastauksia viikon suurimpaan kysymykseen antoi pääministeri hyytävässä 17 asteen pakkasessa. Pääministeriltä kysyttiin, oliko hän juonut olutta lauantaina illalla. Jatkokysymyksenä, miksi juuri Corona-merkkistä olutta.

Vähemmälle huomiolle jäi, että vain hetkeä ennen äänestimme salissa historiallisesta perhevapaauudistuksesta. Uudistusta on tehty kauan ja se oli yksi monista edellisen hallituksen aikana kaatuneista suurhankkeista.

Sosiaali- ja terveysministerinä nykyisen hallituskauden ensimmäisen puolikkaan toiminut Aino-Kaisa Pekonen rakensi uudistuksen uudelleen ja eduskunnalle sen pääsi esittelemään ministerinä Hanna Sarkkinen. Menestyksen takana oli, että uudistuksessa lähdettiin hakemaan eri puolueita yhdistäviä, eikä erottavia, tekijöitä.

Uudistus on merkittävä sekä taloudellisesti että yhteiskunnallisesti. Suurimmat työelämään liittyvät vaikutukset tulevat ehkä viiveellä, kun eri sukupuolien palkkaaminen tasa-arvoistuu, eikä naisten palkkaamista nähdä enää taloudellisena riskinä.

Yhteiskunnallisesti tärkeää on myös, että koska enemmän kuin joka kolmas perhe on muuta kuin perinteinen ydinperhe, heijastaa uusi lainsäädäntö todellisuutta ja lasten etua, eikä jotain sellaista, mitä päättäjät ovat joskus pitäneet oikeana perhemallina.

Kaikkein isoin uudistus on tietysti paitsi lapsille myös isille, jotka niin halutessaan voivat olla kauemmin lapsensa kanssa kotona näiden ollessa pieniä. Sain itse ensimmäisen lapseni kanssa järjesteltyä normaalia pidemmän vapaan ennen päiväkotiaikaa ja olen tästä yhä kiitollinen. Jälkimmäisen lapsen kanssa aika jäi ministeriyden takia toivomaani lyhemmäksi, mutta sitä tärkeämpi sekin aika oli.

Uudistus on merkittävä taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti.

Olennaista uudistuksessa on tietysti myös se, ettei äideiltä viedä heidän vapaitaan. Osan vanhempainrahakiintiöstä voi luovuttaa toiselle vanhemmalle perheen tarpeiden mukaan. Uskon ja toivon että tulevaisuudessa yhä useampi perhe valitsee molemmille vanhemmille aikaa olla lapsen kanssa.

Kirjoittaja on porvoolaislähtöinen kansanedustaja (vas).