Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ettei yksikään kannattava liiketoiminta hiipuisi

Petri Ovaska

Yrittäjäkenttä ikääntyy. Suomessa on lähes 75 0000 yli 55-vuotiasta yrittäjää. Heistä 25 % arvioi liiketoimintansa päättyvän kokonaan heidän eläköityessään. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että meiltä katoaa lähivuosien aikana 25 000 yritystä ja monikertainen määrä työpaikkoja. Pitäisikö olla huolissaan? Todellakin!

Nyt alkaa olla on viimeinen hetki saada omistajanvaihdosten pattitilanne laukeamaan. On tärkeää kirittää yritysten kasvua ja kehittämistä, se parantaa myös jatkuvuusnäkymiä. Kun yritysten toimintaedellytyksiä saadaan kehittämistoimin parannettua, pienenee myös liiketoiminnan hiipumisen todennäköisyys.

Myös perheyrittäjyyden edistämiseen on kiinnitettävä huomiota. Vaikka monet perheyritykset ovat koronasta huolimatta panostaneet uuden kehittämiseen ja näyttävät näin esimerkkiä muille pk-yrityksille, on jatkajien löytäminen myös heidän kohdallaan vaikeutunut. Tarvitaankin konkreettisia toimia kannustavan verotuksen, työelämän joustojen, paikallisen sopimisen ja byrokratian keventämisen hyväksi.

Myytit romukoppaan ja toimintaa tilalle. Samanaikaisesti, kun hyviä toimivia yrityksiä kuopataan, uusia yrityksiä perustetaan enemmän kuin aiemmin. Monilla ammattiin valmistuvilla ainoa tie työllistymiseen onkin oman yritystoiminnan käynnistäminen.

Miksi jatkajia ei siis löydy? Syyt voivat olla moninaisia.

Varmista elämäntyösi jatkuminen ja työllistä yrityksesi uusi omistaja.

Osa luopuvista yrittäjistä kokee, että heidän liiketoimintansa ei kiinnosta ketään, tai ettei yrityksessä ole mitään myytävää. Ammattiin valmistuvilla tai muuten yritystä perustavilla taas saattaa jo sana yrityskauppa luoda vääriä mielikuvia todellisesta rahantarpeesta.

Tukitoimien lisäksi tarvitaan siis myös asenneilmaston muutosta, koska jokainen yritys on jatkamisen arvoinen.

Yrittäjillä on käynnissä kaksivuotinen hanke omistajanvaihdosten vauhdittamiseksi ja niihin liittyvien myyttien murtamiseksi. Olemme myös käynnistämässä oppilaitosyhteistyötä jatkajien ja luopujien törmäyttämiseksi. Lisäksi yrityskauppoihin ja sukupolvenvaihdoksiin löytyy tukea ja osaavaa neuvontaa alueemme kehittämisyhtiöistä.

Luopuja – tee yhteiskuntavastuullinen teko, varmista elämäntyösi jatkuminen ja työllistä yrityksesi uusi omistaja.

Kirjoittaja Petri Ovaska on Uudenmaan Yrittäjien aluejohtaja

Osa luopuvista yrittäjistä kokee, että heidän liiketoimintansa ei kiinnosta ketään.