Pääkirjoitus Jouluvaloa kaamoskansalle

Ensimmäinen adventtisunnuntai ja joulukuun alku sytyttävät jälleen tuhannet jouluvalot ikkunoihin ja pihapiireihin myös Loviisan seudulla. Loviisan seudun katukuvassa julkisia jouluvaloja on asenneltu jo marraskuun alkupuolelta alkaen.

Loviisan keskustan jouluvalot ovat moniin muihin kaupunkeihin verrattuna varsin hillityt, joidenkin mielestä jopa liian hillityt. Samoin kaupungin parhaimmalla paraatipaikalla tuikkivia torikuusen sähkökynttilöitä on pidetty suorastaan aneemisina.

Makuasioistakin on tietenkin lupa kiistellä. Joku tykkää hillitystä tyylistä, toinen prameammasta. Osa haluaisi torille jopa monivärisiä jouluvaloja. Jostakin syystä jouluvalot tai kausivalot herättävät monissa suuria tunteita. Julkisilla areenoilla käydään joka vuosi kiukkuista keskustelua siitä, mihin aikaan vuodesta jouluvalot sopii ripustaa naapurien ihailtaviksi.

Joidenkin mielestä kyseessä ovat kausivalot, joita sopii poltella aina kun hämärää riittää, toiset taas rajaisivat valojen käytön hehkulampun värisiin hillittyihin kuvioihin ja ensimmäisen adventin ja loppiaisen väliseen aikaan.

Makuja on monenlaisia, eivätkä kaikki asennoidu edes jouluun myönteisesti, mutta turhan tosikkomaisesti jouluvalokysymykseen ei silti kannata suhtautua.

Suomessa ja maailmassa riittää näinä päivinä paljon suurempiakin murheenaiheita kuin jonkun silmään sateenkaaren väreissä vilkkuvat joulukuuset tai koomisesti valokättään heiluttavat led-pukit.

Suomen syksy on pitkä ja pimeä, ja useimmat meistä kaipaavat pikimustiin iltoihin lisää valoa. Nykyisessä koronatilanteessa aurinkoa on vaikea lähteä etsimään etelästä, joten on aivan paikallaan tuoda sitä tavallistakin enemmän kotimaan marraskuun harmauteen.

Ajatus valosta kannattaa ottaa myös henkiseltä kannalta. Koronatalvesta on muodostumassa odotettua pahempi, ja sen kestäminen vaatii sitä, että ihmiset jaksavat ottaa toisensa huomioon ja ilahduttaa toisiaan teoillaan ja sanoillaan läpi koko pitkän kaamoksen. Antakaa kaikkien tuikkujen tuikkia läpi kaamoksen tai vaikka läpi vuoden, jos joku niin kotipiirissään haluaa.

Päätoimittaja Arto Henriksson

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut