Pääkirjoitus Itä-Uudenmaan VATE:lta varsin vaisu viestintälinjaus

Suomessa ollaan valmistelemassa yhtä Suomen historian suurinta kunta-alan uudistusta, kun sosiaali- ja terveyspalveluita sekä pelastustointa ollaan siirtämässä kunnilta hyvinvointialueiden vastuulle vuoden 2023 alusta alkaen. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen muodostavat seitsemän kuntaa Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Porvoo, Pukkila ja Sipoo, joiden alueella asuu yhteensä lähes 95 000 asukasta.

Tammikuussa pidettävissä aluevaaleissa hyvinvointialueelle valitaan neljäksi vuodeksi aluevaltuusto, joka 1.3.2022 alkaen päättää sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden järjestämisestä Itä-Uudenmaan alueella. Aluevaltuusto päättää mm. hyvinvointialuestrategiasta, hyvinvointialueen hallintosäännöstä sekä hyvinvointialueen talousarviosta ja taloussuunnitelmasta.

Aluevaltuusto asettaa aluehallituksen ja hyvinvointialueen muut toimielimet sekä valitsee hyvinvointialuejohtajan. Aluehallitus johtaa hyvinvointialueen toimintaa, hallintoa ja taloutta. Hyvinvointialuejohtaja johtaa aluehallituksen alaisena hyvinvointialueen hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa.

Vallansiirto on merkittävä ja vaikuttaa kuntalaisten arkeen monin eri tavoin. Siksi on ymmärrettävää, että kuntalaisten tiedontarve on poikkeuksellisen suuri ja uudistuksesta viestiminen painava haaste sitä valmistelevalle väliaikaiselle valmistelutoimielimelle eli Vatelle.

Tätä taustaa vasten oli yllättävää, että Vate päätti maanantaina, vastoin esittelijän alkuperäistä ehdotusta, että ensimmäisiin ja samalla historiallisiin aluevaaleihin liittyvät kuulutukset Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella julkaistaan pelkästään yleisessä tietoverkossa valmistelutoimielimen verkkosivustolla. Alkuperäisen esityksen mukaan kuulutukset oli määrä julkaista myös Itä-Uudenmaan alueella ilmestyvissä lehdissä.

Hyvinvointialue on vielä varsin uusi ja tuntematon toimija, jonka hiljattain avattuja verkkosivuja vain harva osaa oma-aloitteisesti erikseen edes etsiä. Alueen sanomalehdet sensijaan tavoittavat painettuna sekä verkossa lähes käytönnössä lähes alueen asukkaat.

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen niukka viestintälinjaus on vähintäänkin outo tilanteessa, jossa kansalaisten tiedon tarve on poikkeuksellisen suurta. Monissa muissa hyvinvointialueissa kuulutukset julkaistaan verkkosivujen lisäksi myös paikallisissa lehdissä.

Journalistinen media toki hoitaa oman osuutensa soteuudistuksen ja aluevaalien uutisoinnissa, mutta vaaleihin liittyvien virallisten kuulutusten julkaiseminen pelkästään verkkosivuilla ei ole aktiivista eikä avointa viestintää. Vaikka useimmilla kuntalaisilla on toki laitteet ja osaamista verkkosivujen käyttöön, tavoittavat ne vain pienen osan aluevaalien äänioikeutettuja.

Aluevaaleissa äänestysaktiivisuuden pelätään jäävän poikkeuksellisen alhaiseksi, sillä aikaa kampanjointiin on vähän ja lisäksi myös joulun ja vuodenvaihteen kiireet rajoittavat kampanjointimahdollisuuksia.

Perinteisten vaalikuulutusten jättäminen pois sanomalehdistä on omiaan latistamaan äänestysaktiivisuutta entisestään. Alhainen äänestysprosentti olisi kiusallisen huono alku uusille aluevaltuustolle ja hyvinvointialueelle.

Päätoimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut