Pääkirjoitus Radon syytä ottaa vakavasti

Säteilyturvakeskus lähetti syyskuussa Loviisan seudun talouksiin kirjeen, jossa tarjottiin vuoden kestävää radonmittausta ilmaiseksi. Tarjous tehtiin kotitalouksille, joissa oli aiemman radon-mittauksen perusteella tehty radonkorjauksia ylisuurten radonpitoisuuksien pienentämiseksi.

Tarjoukseen tarttui vai yksi kotitalous Loviisasta ja toinen Lapinjärveltä. Purkkeja lähetettiin ympäri Suomea yhteensä 350 kappaletta. Tutkimuksilla halutaan selvittää radonkorjausten ja radontorjunnan pitkän ajan tehokkuutta. Vuoden mittauksilla halutaan saada vuodenaikaisvaihtelun aiheuttamaa epävarmuutta pienemmäksi. Vastaavaa tutkimusta ei ole aiemmin tehty. Tavallisesti radonmittaus kestää 2–3 kuukautta.

Radon on homettakin pahempi kotien sisäilmaongelma. Maaperästä asuntoon kulkeutuvan radon-kaasun arvioidaan aiheuttavan maassamme vuosittain noin 300 keuhkosyöpää. Radon kulkeutuu sisätiloihin yleensä perustuksessa olevien rakojen kautta. Radonia ei voi mitenkään aistia, ja mittaaminen on ainoa tapa saada pitoisuus selville. Harjuille perustetuissa taloissa radonpitoisuudet ovat suurempia kuin muualla.

Loviisan seutu on Suomen radioaktiivisimpia alueita, joissa joidenkin kotitalouksien radonpitoisuudet ovat olleet jopa 500-kertaisia suositusrajoihin verrattuina. Suurimpia pitoisuuksia on mitattu Loviisan harjuselänteen lisäksi Liljendalissa ja Kuggomin harjualueella. Esimerkiksi loviisalaisessa eläkeläistalossa mitattiin yhdessä huoneistossa peräti 7 550 bequerellin radonarvot, kun suositusraja-arvo on 200 bequerelliä. Huoneisto jouduttiin asettamaan käyttökieltoon odottamaan radonremonttia.

Radonvaroituksista ja -valistuksesta huolimatta Loviisan seudullakin on edelleen useita koteja, joiden radonpitoisuuksia ei ole edes mitattu, vaan asukkaat elävät autuaan tietämättöminä siitä, että hengittävät päivittäin voimakkaasti radioaktiivista ilmaa.

Joidenkin huonetilojen radon-pitoisuudet ovat olleet niin korkeita, että esimerkiksi Loviisan ydinvoimalaitoksella sellaiset tilat merkittäisiin punaisella säteilyvaara-kyltillä ja vain lyhytaikainen oleskelu sallittaisiin tilassa.

Radonriskit on syytä ottaa vakavasti ja mitata ainakin asuintilojen radonpitoisuudet. Mittaukset on syytä tehdä lämmityskauden aikana, jolloin sisätiloihin yleensä lämmityksestä syntyvä alipaine sekä maan jäätyminen nostavat pitoisuudet kesäkautta korkeammiksi. Syksystä aina helmikuun loppuun saakka on yleensä paras jakso radonmittauksia varten. Nyt on oikea aika aloittaa radonmittaus.

Päätoimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut