Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Talvi yllättää taas autoilijoita

Edessä on toinen talvi uuden tieliikennelain aikana. Talvirenkaita tulee käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos sää tai keli sitä edellyttää. Uusitun lain myötä talvirenkaiden pakollinen käyttöaika siis piteni kuukaudella sekä syksyllä että keväällä, mikäli keli näin edellyttää.

Kesärenkaita saa marras-maaliskuun aikana käyttää vain, jos tieolosuhteet alueella ovat kokonaisuudessaan kesärenkaille soveltuvat.

Liikenneturvan kyselyssä useampi kuin joka neljäs (28 %) oli sitä mieltä, että on hankala arvioida, milloin kesärenkaat on hyvä vaihtaa talvirenkaisiin. Miltei puolet (48 %) vastaajista koki, että talvirenkaiden käytön tarpeellisuuden arviointi on nykyään liikaa autoilijan oman arvion varassa. Suomalaiset pitävät siis tarkoista ohjeista ja määräyksistä.

Loviisan seudulla ensilumi on toistaiseksi antanut odottaa tulemistaan, mutta muutaman viikon kuluessa sekin todennäköisesti tapahtuu. Ja talvikeli yllättää jälleen monet.

Vuodenaikojen vaihtumisen luulisi olevan suomalaisille tuttu juttu, mutta yhtä kaikki juuri talven tulon ennakoiminen tuntuu olevan aina yhtä vaikeaa kaikista ennusteista huolimatta.

Liikenneturvasta todetaan ykskantaan, että jos ennakointi jää renkaanvaihdon osalta tekemättä, on turvauduttava reagointiin. Eli jos aamulla töihin lähtiessä sää on talvinen ja auton alla on vielä kesärenkaat, ei tien päälle voi lähteä liukastelemaan. Vaihtoehtoina on vaihtaa talvirenkaat alle, kulkea töihin julkisilla tai jäädä kotiin.

Kuljettaja on vastuussa siitä, että autossa on talviolosuhteissa talvirenkaat. Nyt on alkamassa toinen talvi uuden tieliikennelain aikana. Sen mukaan talvirenkaita tulee käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos sää tai keli sitä edellyttää.

Uusitun lain mukaan talvirengaspakko piteni aikaisemmasta kuukaudella sekä syksyllä että keväällä, mikäli keli näin edellyttää.

Kesärenkaita saa marras-maaliskuun aikana käyttää vain, jos tieolosuhteet alueella ovat kokonaisuudessaan kesärenkaille soveltuvat.

Liikenneturvan tekemässä kyselyssä miltei puolet vastaajista koki, että talvirenkaiden käytön tarpeellisuuden arviointi on nykyään liikaa autoilijan oman arvion varassa.

Luulisi, että mahdollisuus käyttää omaa harkintaa on vain hyvä. Ennen talvirenkaiden käytöstä oli määrätty tiukasti päivämäärän mukaan, mutta järjen käyttö oli sallittu silloinkin. Talvikelillä saa ja pitää olla talvirenkaat kalenteriin katsomatta.

Päätoimittaja