Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Teille pimeydessä vaeltaville

Tämä aika vuodesta, ennen lumipeitteen tuloa, on Suomessa yleensä kaikkein pimeintä, jolloin näkyvyys erityisesti liikenteessä heikkenee voimakkaasti. Näkyvyys heikkenee usein entisestään sumun ja syyssateiden vaikutuksesta.

Aktiivisesta valituksesta ja varoituksista huolimatta yllättävän monet liikkuvan Loviisan seudun teillä ja kaduilla edelleenkin ilman heijastimia. Läheltä piti tilanteita kerrotaan tapahtuvan lähes päivittäin.

Heijastimen käyttämättömyys ei voi olla rahasta kiinni. Heijastimia saa ilmaiseksi tai pienellä rahalla. Mallejakin on joka lähtöön, lapsille ja tarkan tyylitajun omaaville löytyy omansa. Parhaiten liikenteessä näkyvät heijastinliivit ja -valjaat. Niitä näkee jo monella lenkkeilijällä.

Koska pimeä vuodenaika koittaa joka ikinen vuosi, luulisi, että heijastimen käyttöönotto sujuu luonnostaan. Ei se suju. Selitys, että heijastin on jäänyt toisen takin taskuun, on huono.

Erityisiä vaaran paikkoja on runsaasti. Loviisasta itään Tesjoen suuntaan ja länteen Pernajaa kohti on kohtalaisen hyvät kevyen liikenteen väylät, mutta pohjoiseen Kuggomiin ja etelään Valkoon pyöräilijät sekä jalankulkijat liikkuvat vaarallisesti ajoneuvoliikenteen seassa. Saman voi todeta myös Saaristotiellä, jossa piennarta on vain nimeksi.

Valkon suuntaan on käytettävissä myös vaihtoehtoinen turvallisempi Valkon vanha tie, mutta monet kevyen liikenteen kulkijat käyttävät siitä huolimatta vilkasliikenteisempää uutta Valkontietä, jossa on runsaasti myös raskasta liikennettä.

Eri puolilla Loviisan seutua koulu- ja työpaikkaliikennettä on aamuisin ja iltaisin paljon. Autojen valojen, mustan maanpinnan ja varsinkin ilman heijastinta liikkuvien jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden yhdistelmä on vaarallinen. Monissa paikoissa on myös paljon koululaisten tienylityksiä, jättöliikennettä ja pysäköityjä autoja.

Koska pimeydelle emme voi tehdä juuri mitään, jäljelle jäävä keino on henkilökohtainen turvallisuuteen panostaminen esimerkiksi heijastimilla ja polkupyörän valoilla. Lasten kanssa voi pohtia esimerkiksi turvallisia reittivalintoja, eikä jalkaisin kouluun kulkevan lapsen saattaminenkaan kouluun pahimman pimeyden aikaan ole pahasta.

Liikenneturvallisuutta voi myös lisätä kiinnittämällä huomio perheiden aamurutiineihin. Voisiko asiat aamuisin järjestää niin, että liikkeellä ollaan rauhassa ja ajan kanssa mahdollisia vaaratilanteita välttäen? Aamujen sää vaihtelee syksyisin voimakkaasti, ja pieni vara aikataulussa antaa mahdollisuuden säästellä niin juoksu- kuin kaasujalkaa.

Päätoimittaja