Pääkirjoitus Itsekästä rokotevastaisuutta

Suomi muuttui viime viikonlopun aikana maailman koronakartalla punaiseksi maaksi. Punaisuus tarkoittaa sitä, ettei Suomeen matkustamista suositella.

Punainen väri tulee siitä, että koronatartuntojen määrä 100 000 asukasta nousi 140:een kahden edellisen viikon aikana. Esiintyvyys edelliseen tarkastelujaksoon verrattuna kasvoi 40 prosentilla.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella kartta punottaa muuta maata helakammin, kun ilmaantuvuusluku on 175 ja Helsingissä peräti 218,7. Loviisassa ja muualla itäisellä Uudellamaalla ilmaantuvuuslukemat ovat onneksi pysyneet alle sadassa.

Suomi tarjoaa jokaiselle yli 12-vuotiaalle kansalaiselle ilmaisen rokotteen. Kaksi rokotetta antaa todistetusti erittäin hyvän suojan vakavaa tautimuotoa vastaan.

Suomen punaisuus on harvojen valinta. Tauti riehuu Suomessa rokottamattomien keskuudessa. Tällä hetkellä koronan takia sairaalahoidoissa olevista 77 prosenttia on rokottamattomia. Se on huomattavan suuri osuus, kun Suomessa kahden rokotteen antama suoja on nyt noin 75 prosentilla yli 12-vuotiaista.

Neljännes suomalaisista ei ole siis vielä ottanut kahta rokotetta. Tahtia on hidastanut rokotevastaisuus, joka saa vain entistäkin hämmentävämpiä muotoja, kuten olemme saaneet lukea koronapassia edellyttävien yrittäjien saamasta kohtelusta. Heitä häiritään ja painostetaan tavoilla, jotka eivät ole ymmärrettävää kansalaistottelemattomuutta vaan silkkaa aggressiivista kiusantekoa.

Loviisassa ja Lapinjärvellä kahden piikin saaneita oli eiliseen mennessä 69,2 prosenttia yli 12-vuotiaista. Yli 50 vuotta täyttäneistä kahden piikin saaneita oli jo pitkälti yli 80 prosenttia. Kokonaisuutena Loviisan seudun rokotekattavuus on hieman HUS:n keskiarvoja korkeammalla tasolla.

Kun taudin esiintyvyys nousee, sairaalahoidon kuormitus kasvaa. Viikonlopulla joukko terveydenhuollon ammattilaisia kertoi tehohoidon kuormitustilanteesta vakavin ilmein. Jaksaminen on äärirajoilla. Heillä oli ainoastaan yksi toive: ottakaa rokotus.

Suomi on käyttänyt ja käyttää pandemian hoitoon kymmeniä miljardeja euroja. Näillä rahoilla on hoidettu pandemiapotilaita, rokotettu ja tuettu vaikeuksiin joutuneita yrityksiä.

Rokotevastaisuus ja koronan vähättely ovat vastavoima maailman parhaiden virologien synnyttämälle tietämykselle. Sosiaalisessa mediassa esitetään salaliittoteorioita, vihjaillaan rokotteiden haitoista ja vähätellään koronan vakavuutta.

Rokoteväittelyä käydään vilkkaasti myös Loviisan Sanomien Facebook-ryhmässä, jossa sallitaan toki myös rokotekriittiset mielipiteet, muttei ei valheellisia väittämiä eikä linkityksiä kumpaakaan suuntaan. Ei myöskään vastuutonta kampanjointia rokotteita vastaan.

Suomi ja maailma selviää koronasta ainoastaan lääketieteen avulla. Korona muuntuu koko ajan. Virus etsii keinoja kasvattaa elinvoimaansa. Ilman painavia perusteita rokotteesta kieltäytyminen on kannanotto koronaviruksen puolesta.

Esimerkiksi matkailuyrityksissä Suomen punainen status tekee muutakin kuin lisää harmitusta. Se jarruttaa elinkeinon harjoittamista ja heikentää alan työllistämismahdollisuuksia.

Piikittömyys saattaa olla piikki monen suomalaisen lihassa. Lasku itsekkyydestä lankeaa tälläkin kertaa muiden maksettavaksi.

Päätoimittaja Arto Henriksson

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut