Pääkirjoitus Hälyttävää tietoa Loviisan yläkoululaisista

Viime viikolla julkaistu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kouluterveyskysely on loviisalaisittain kolkkoa luettavaa. Kyselyn mukaan yläkoululaiset ovat tyytymättömiä elämäänsä kaikkialla Suomessa, mutta erityisen tyytymättömiä yläkoululaiset ovat Loviisassa. Tutkimustulos koskee sekä suomenkielistä Harjurinteen koulua että ruotsinkielistä Loviisavikens skolaa.

Nyt julkistetun tutkimuksen tulokset perustuvan viime keväänä tehtyihin kyselyihin. Myös aiemmin, vuonna 2019 tehdyssä kyselytutkimuksessa loviisalaisnuoret sijoittuivat tyytymättömyysasteikon häntäpäähän, joten kyse näyttäisi olevan pysyvämmästä ilmiöstä.

Kyselytutkimuksessa loviisalaiset nuoret kertoivat kokeneensa ahdistusta ja seksuaalista häirintää. Erityisesti tyttöjen ahdistuneisuus ja yksinäisyys sekä koettu seksuaalinen häirintä ovat kasvaneet. Ongelmia kerrotaan olevan kavereiden kanssa, perheissä ja koulussa. Lisäksi moni kokee ulkonäköön liittyviä paineita.

Kun yläkoululaisilta kysyttiin, kuinka tyytyväisiä he ovat elämäänsä, pudotusta oli tullut vastauksissa vuodesta 2019 kaikilla hyvinvointialueilla. Peräti 31,7 prosenttia loviisalaisista tytöistä kertoi tänä vuonna tuntevansa itsensä yksinäiseksi, kun vuonna 2019 vastaava prosentti oli 17,2. Kouluterveyskyselyssä Loviisasta tuli 260 vastausta eli vastausprosentti oli melko korkea 73 prosenttia vastaajaikäisistä oppilaista.

Loviisassa ongelmien osasyynä sanotaan olevan koronapandemia ja sen myötä tulleet rajoitukset sekä etäopiskelusta johtuneet sosiaalisten kontaktien väheneminen. Koronarajoitukset eivät kuitenkaan selitä sitä, että koko maan kattavassa vertailussa loviisalaisnuoret ovat kaikkein tyytymättömimpiä. Koronarajoitukset ovat koskeneet kaikkia suomalaisia nuoria.

Tiedot loviisalaisten nuorten ennätyksellisestä pahoinvoinnista ovat suorastaan hälyttäviä. Varsinkin, kun siihen sanotaan liittyvän seksuaalista ahdistelua. Loviisan kaupungin ja erityisesti sivistystoimen on syytä ottaa tulokset vakavasti ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin tilanteen korjaamiseksi ja seksuaalisen häirinnän lopettamiseksi. Maan masentuneimpien nuorten kaupungin leima on myös vakava mainehaitta Loviisalle.

Vaikka kyse on kouluterveyskyselystä, ei asia ole yksin koulutoimen vastuulla, vaan tilannetta on syytä ryhtyä korjaamaan koulutoimen, nuorisotoimen, terveystoimen ja vanhempien yhteistyönä. Erillisen nuorten hyvinvointityöryhmän perustaminen ei tässä tilanteessa olisi mitenkään liioiteltua.

Koko kaupungin ja paikallisyhteisön tavoitteena tulee olla kehitys, jossa loviisalaisnuoret ovat nykyistä tyytyväisempia elämäänsä ja näkevät tulevaisuutensa valoisampana.

Päätoimittaja Arto Henriksson

Loviisalaiskoululaisten tyytyväisyys omaa elämää kohtaan laski – kouluterveyskyselyn koulukohtaiset tulokset valmistuvat joulukuussa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut