Pääkirjoitus Lietevesiratkaisussa oli astian maku

Uudenmaan jätelautakunta päätti elokuun kokouksessaan, että liete- ja sakokaivojen tyhjennykset ja lietteen kuljetukset siirretään kokonaan kuntien vastuulle elokuussa 2024 tai viimeistään syyskuussa 2026.

Päätös syntyi tasaäänin 5-5, jolloin porvoolaisen rkp-läisen puheenjohtajan Elin Anderssoni n ääni ratkaisi. Loviisaa edustanut puoluetoveri Mikael Karlsson äänesti kunnallistamista vastaan. Aiemmassa äänestyksessä vuonna 2019 esitys jätevesilietepalvelun kunnallistamisesta oli kaatunut äänin 7-5. Nyt kahden jäsenen poissaolo kokouksesta kiepsautti päätöksen jätevesivirkamiesten jo vuosien ajan ajamaan suuntaan.

Uudenmaan jätelautakunnan piiriin kuuluvat ovat itäisellä Uudellamaalla Loviisan lisäksi Porvoo, Sipoo, Pornainen ja Askola sekä läntisellä Uudellamaalla Lohja, Raasepori, Vihti, Hanko, Karkkila, Inkoo ja Siuntio. Toimialueen asukasmäärä on 230 000. Lapinjärvi ei kuulu lautakunnan toimialueeseen.

Toteutuessaan kunnallistamispäätös tarkoittaa, että esimerkiksi Loviisan kaupunki joutuu kilpailuttamaan kaikki jätevesilietetyhjennykset alueellaan ja tilaamaan ne tarjouskilpailun voittajalta, kun tähän saakka kiinteistöjen omistajat ovat saaneet itse päättää keneltä palvelun ostavat.

Uudenmaan jätelautakunnan tarkoituksena näyttää olevan siirtää jätevesikuljetukset kuntien kautta koko Uudenmaan alueella toimivalle, alueen kuntien omistamalle Rosk’n Roll Oy:lle, johon Itä-Uudenmaan jätehuolto Oy vuonna 2018 fuusioitiin.

Kilpailuttaminen ja palveluiden keskittäminen ovat iso riski alan pienille toimijoille sekä myös kiinteistöjen omistajille. Tiedossa on, että paikallisilta viemäripalveluyrityksiltä palvelun voi tilata vaikka samaksi päiväksi, mikäli on sattunut unohtamaan tilauksen ja sakokaivo on yllättäen täyttynyt tai viemäriputki on tukkeutunut. Suuremmilla toimijoilla jonotusajat ovat yleensä olleet useita päiviä, jopa viikkoja.

Yksityisten sakokaivojen jätelietteiden kuljettaminen loka-autoilla ei kuulu kuntien lakisääteisten peruspalveluiden joukkoon.

Uudenmaan kuntien paikalliset pienet eivät todennäköisesti tule pärjäämään kilpailutuksessa Rosk’n Rollille tai paikallisista yrittäjistä leivotaan sen renkejä. Se tietää liikevaihdon romahtamista ja suuria investointeja sekä loppuasiakkaalle joustamattomia ja kalliita palveluita.

Kunnallistamispäätöstä perusteltiin kiinteistönomistajien ja yritysten vastuulla olevan lietepalvelun valvonnan vaikeudella. Virkamiehet esittivät lisäksi, että merkittävä osa kiinteistöistä ei tyhjennä lietesäiliöitään jätehuoltomääräysten mukaisesti eli kerran vuodessa.

Perusteet ovat sieltä minne ei aurinko paista. Kiinteistön omistaja kyllä ymmärtää ilman millaisia seurauksia on, mikäli saostuskaivoa ei tyhjennetä riittävän usein.

Lisäksi on monia vähäisellä käytöllä olevia kiinteistöjä, joissa sitä itseään kertyy vuoden aikana kaivoon niin vähän, ettei vuosittaiselle tyhjennykselle ole tarvetta.

Uudenmaan jätelautakunnan päätöksessä on ikävä astian maku. Varsinkin, kun se syntyi vajaajäsenisessä kokouksessa. Esityksestä tulisi myös tehdä yritysvaikutusten arviointi.

Päätöksestä on myös syytä valittaa, ja säilyttää päätösvalta jätevesilietepalvelun tilaamisesta kiinteistön omistajilla.

Kunnallisten viemäriverkostojen ulkopuolella olevien yksityisten sakokaivojen ja pienpuhdistamojen jätelietteiden kuljettaminen loka-autoilla ei kuulu kuntien ylläpidettävien peruspalveluiden joukkoon, vaan voidaan tehokkaasti hoitaa yksityisenä palveluna kuten tähänkin saakka.

Päätoimittaja Arto Henriksson

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut