Pääkirjoitus Työvoimapula on pullonkaulana

Loviisan Sanomat uutisoi tiistain lehdessä paikallisen Loval Oy:n järjestämästä rekrytointitapahtumasta, jossa värvättiin väkeä hiljattain laajennetulle tehtaalle.

Yhtiön tuotteiden kysyntä on viime aikoina kasvanut merkittävästi, ja työvoimapulasta uhkaa tulla tuotannon kasvun pullonkaula. Tällä hetkellä Lovalilla on jo tilauksia rästissä ja toimitusajat ovat myös pidentyneet. Lisää työvoimaa tarvitaan kipeästi Loviisan tehtaalle.

Rekrytointitapahtumaan osallistui noin 30 työnhakijaa, joiden ikähaarukka vaihteli 18 – 62 vuoden välillä. Osallistujien määrä on sama kuin on Lovalin tarve uusille työntekijöille. Loval kouluttaa työntekijät paikan päällä, eikä työnhakuprosessi vaadi aikaisempaa ammattia tai tuntemusta. Loval on tärkeä työllistäjä Loviisan seudulla. Osa työntekijöistä asuu Loviisan seudun ulkopuolella.

On syytä toivoa, että Loval kiinnostaa hakijoita, ja yhtiö saa palkattua tarvittavan määrän lisäkäsiä Loviisaan. Vielä joitakin vuosia sitten Loviisassa oli huolena, että yhtiö siirtää tuotantonsa Puolaan. Kävikin onneksi päinvastoin, ja Loval on siirtänyt muualta tuotantoa Loviisaan laajennetulle tehtaalle.

Loval ei suinkaan ole yksin työvoimapulassa. Loviisan seudulla ja koko maassa on runsaasti yrityksiä ja yhteisöjä, jotka potetat alituista työvoimapulaa. Monissa yhtiöissä olisi näköpiirissä kannattavaa kasvua, mutta päteviä tekijöitä ei tahdo löytyä.

Työvoimapula on yleensä sitä suurempi, mikä enemmän tehtävään vaaditaan koulutusta. Lovalin tapauksessa kynnys on mahdollisimman matala, sillä töihin pääsee ilman koulutusta, sillä yhtiö kouluttaa itse työntekijänsä.

Samaan aikaan huutavan työvoimapulan kanssa Loviisan seudulla podetaan maakunnan korkeinta työttömyyttä. Heinäkuun tilastojen mukaan Loviisassa oli peräti 1 118 työtöntä työnhakijaa. Se on 14,2 prosenttia työvoimasta. Lapinjärvellä työttömiä oli 162. Loviisan seudun korkeiden työttömyyslukujen perusteella olisi voinut odottaa, että Lovalin rekrytointipäivä olisi kiinnostanut useampia loviisalaisia ja lapinjärveläisiä. Avoimia työpaikkoja oli Loviisassa samaan aikaan 118.

Työvoimapula on vakava ja paheneva ongelma Suomessa, jossa tarvitaan työkykyisten ihmisten työpanosta, jotta työvoiman ulkopuolella olevista kyetään pitämään huolta jatkossakin.

Päätoimittaja Arto Henriksson

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut