Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Huikeat visiot Strömforsin ruukkialueesta

Loviisan kaupunginhallitus hyväksyi maanantai-iltana kokouksessaan Strömforsin Yrityspuisto Oy:n ostotarjouksen sekä samalla myös yhtiön vision Strömforsin ruukin kehittämisestä, vaikka yksityiskohtaiset päätökset kaavasta ja rakennusluvista käsitellään toki vielä erikseen. Kaupunginhallitus halusi myös, että kauppakirja käsitellään vielä hallituksessa ennen lopullista allekirjoitusta. Ruukkialueen myynti näyttää joka tapauksessa etenevän päätökseensä.

Yhtiön tarjouksessa visioitiin, että ruukkialueesta kehitetään hyvinvointi- ja luontomatkailun kansainvälinen kohde. Loviisalais-pyhtääläisen Uusitalojen perheen yhtiön tarjoukseen liitetyt alustavat suunnitelmat ovat suorastaan hulppeita. Alueelle kaavaillaan muun muassa saunamaailmaa ja ulkokylpylää, toistasataa ympärivuotista vapaa-ajan majoituspaikkaa, uusia ravintoloita terasseineen, leikkipuistoa ja pysäköintialueita.

Myynnissä ovat ruukin navetta, alapaja, talli, verkhuusi, saha, aitta, letkuvaja ja sauna sekä rakennuksiin liittyvä noin 11 000 neliön maa-ala. Ainoana tarjouksen jättänyt Strömforsin Yrityspuisto Oy tarjoaa alueen kahdeksasta rakennuksesta ja maa-alueista 151 900 euroa.

Tarjottu kauppasumma saattaa kuulostaa pieneltä, ja jotkut ovatkin sitä jo kiirehtineet kritisoimaan. Monet olisivat tietenkin voineet tarjota, jopa yksittäisistä kiinteistöistä, enemmänkin, mikäli se ei pitäisi sisällään velvoitetta kunnostaa, ylläpitää ja kehittää suojeltuja rakennuksia sekä koko aluetta. Todellinen hintalappu lienee monikymmenkertainen.

Tarjouksessa annettu hinta perustuu tarjouksen jättäjän mukaan kiinteistöille aiemmin teetettyjen kuntokartoitusten osoittamaan heikkoon nykykuntoon. Pelkästään korjausvelka on kaupungin omistuksessa arvioitu kasvaneen yli 1,8 miljoonaksi euroksi. Lisäksi tarjouksen hinta perustuu yleiseen markkina-arvoon, joka ottaa huomioon sekä välittömät korjaustarpeet että kunnostuksen vaatimat investoinnit, joita ostajan on tehtävä.

Rakennusten käyttö tulisi vastaisuudessakin olemaan yritystoiminnan lisäksi suurelta osin yleishyödyllistä toimintaa tukevaa. Museosuojelu tuo niiden käyttöön omat rajoitteet ja velvoitteet. Toteutuessaan Uusitalojen visioimat investoinnit alueelle maksaisivat todennäköisesti kaksinumeroisen määrän miljoonia euroja. Niiden myötä Strömforsin ruukista tulisi yksi eteläisen Suomen matkailun suurimmista ja monipuolisimmista hyvinvointi- ja luontomatkailukohteista. Lisätarjonta luo yleensä lisäkysyntää.

Suojellun museoalueen myyminen yksityiselle toimijalle on tietenkin aina herkkä kysymys. On kuitenkin syytä nähdä, että suurin osa vapaaherra Johan Creutzin vuonna 1695 perustamasta ruukkialueesta oli satoja vuosia yksityisessä omistuksessa, kunnes Ahlströmin sukuyhtiö lahjoitti myynnissä olevat alueet ja rakennukset Ruotsinpyhtään kunnalle, jolta ne siirtyivät Loviisan kaupungille. Yksityisomistuksen ja yritystoiminnan aika oli Strömforsin ruukille ja alueen työntekijöille kukoistuksen ja työllisyyden kulta-aikaa. Sen jälkeen kunta ja kaupunki jättivät alueen lähestulkoon heitteille korvausvelkaa kasvamaan. Näköpiirissä ei ollut, että kaupunki olisi ryhtynyt alueeseen enemmälti panostamaan.

"Varovaisuusperiaate on aina paikallaan, mutta "entä, jos"-kysymyksiä voi esittää loputtomiin. 

Uusitalojen perheyhtiötä voi pitää tunnettuna ja sopivana paikallisena ostajana, jolla on vahvaa näyttöä vakavaraisesta liiketoiminnasta ja osaamista myös matkailun alueella. Yhtiö omistaa jo entuudestaan suurimman osan alueen yrityskerrosneliöistä, joissa yritystoiminta on laajentunut ja kehittynyt.

Muutamat elämäntapapessimistit ovat jo kiirehtineet hokemaan fraasia visiosta, että ”ei siitä mitään kuitenkaan tule.”

Varovaisuusperiaate on aina paikallaan, mutta "entä, jos"-kysymyksiä voi esittää loputtomiin. Toki kaikkiin visioihin ja suuriin hankkeisiin liittyy aina monia erilaisia riskejä sekä varsinkin monia haasteita. Taloudellisten haasteiden lisäksi yksi keskeinen lisähaaste on museovirasto, jossa lienee jo kakisteltu uutisia ruukkialueen uusista visioista.

Viraston tunnuslause ”Huomisen kulttuuriperintö luodaan tänään”, antaa kuitenkin toivoa, että myös kulttuurihistoriallisesti arvokasta aluetta voidaan historiaa kunnioittaen pieteetillä kehittää kannattavaksi ja työllistäväksi matkailun vetovoimaiseksi keskukseksi.

Päätoimittaja Arto Henriksson

Strömforsin ruukin kiinteistöjen myynti Uusitaloille hyväksyttiin

Ruukin hintana 151 900 euroa – ostajan intressi on kehittää alueesta kansainvälinen hyvinvointi- ja luontomatkailukohde

Strömforsin ruukin rakennukset ja maa-alueet laitetaan myyntiin kokonaisuutena