Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Hybridikokous on tehokas

Lapinjärven uusi valtuusto kokoontui viime viikolla ensimmäiseen istuntoonsa ja iltakouluunsa hybridikokouksessa, jossa osa osallistujista saapui fyysisesti sivarikeskuksen auditorioon ja osa liittyi mukaan tietokoneella etänä. Loviisan Sanomat striimasi kokouksen verkkoon kuntalaisten nähtäväksi.

Etä- ja hybridikokoukset toimivat nykyisin jo erinomaisesti, kun osallistujat ovat harjaantuneet niiden käyttöön. Pandemian alussa teknisiä ongelmia oli melko paljon ja osallistujia putoili tämän tästä verkosta, mutta parin vuoden harjoittelun jälkeen etäkokoukset sujuvat yleensä jouhevasti.

Koronan takia etäkokousten ja hybridikokousten määrät suorastaan räjähtivät kasvuun, ja samalla kokousmatkustamisten määrät romahtivat. Aikaa, rahaa ja ympäristöä säästyi, kun päivittäin miljoonia ihmisruhoja ei enää kuljetettu yhteen paikkaan kokoustamaan tai palaveeraamaan. Ihmiskunta oppi pakon edessä, että kokoustamiset voi hoitaa toimivasti ja tehokkaasti myös etänä ruhoja rahtaamatta.

Etäkokoukset ja hybridikokoukset ovat tulleet jäädäkseen, ja hyvä niin. Kokoussäännöstöjä tulisikin pysyvästi muuttaa niin, että osallistujat voisivat normaalioloissakin halutessaan osallistua kaikkiin kokouksiin etänä, jos se vain olisi teknisesti mahdollista.

Normaalitilanteessakin saattaa aika ajoin syntyä tilanteita, joissa tärkeän kokouksen edellä joku osallistujista saa oireita flunssasta tai muusta tartuntataudista. Aina ei ole mahdollista lähettää varajäsentä paikalle, jolloin jotakin tartuntatautia lievästi oireileva saattaa joutua kiusalliseen tilanteeseen - osallistuako kokoukseen vai ei.

Mahdollisuus osallistua etänä olisi kaikin tavoin järkevä vaihtoehto myös niille osallistujille, jotka sijaitsevat kaukana kokouspaikasta. Etäkokous on myös ympäristöystävällisempi vaihtoehto verrattuna fyysiseen kokoukseen. Koronapandemia vähensi merkittävästi myös lentoliikennettä, kun lomalentojen ohella myös kokousmatkustamisen määrät romahtivat. On todennäköistä, että kokousmatkustaminen vähenee pysyvästi koronan takia ja siksi, että etäkokousten hyödyt tulivat pandemian aikana ilmeisiksi.

On totta, että yhteisillä kokoontumisilla ja fyysisillä tapaamisilla on omat hyötynsä sekä tarpeensa, mutta monet rutiinitapaamiset voidaan hyvin siirtää verkkoon.

Päätoimittaja Arto Henriksson