Loviisan valtuustopuolueiden luottamushenkilöiden paikkajaot sekä esitykset valtuuston ja hallituksen sekä lautakuntien puheenjohtajiksi näyttävät sujuneen sopuisissa merkeissä vailla suurempia yllätyksiä. Paikat jaettiin melkolailla matemaattisesti vaalituloksen mukaisesti niin, että puheenjohtajuudet jyvitettiin kolmelle suurimmalle; RKP:lle, SDP:lle ja Kokoomukselle.
Valtuuston puheenjohtajaksi esitetään odotetusti kuntavaalien äänikuningasta RKP:n Otto Anderssonia, joka johti valtuustoa ja käytännössä myös RKP:tä myös päättyneellä valtuustokaudella. Valtuutetut yli puoluerajojen vaikuttivat olleen tyytyväisiä Anderssonin selkeään ja jämäkkään, mutta samalla riittävän joustavaan tapaan johtaa puhetta valtuustossa. Andersson olisi halutessaan saanut valita valtuuston nuijan sijaan myös kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden, mutta työkiireet eduskunnassa tuskin olisivat antaneet riittävästi aikaa sen pestin hoitamiseen.
Nähtäväksi jää asettuuko Otto Andersson ehdolle tammikuun hyvinvointialueen vaaleissa.
Myös SDP:n esitys hallituksen puheenjohtajaksi oli yllätyksetön. SDP:n ehdokkaista eniten ääniä saaneella Arja Isotalolla on aiempaa kokemusta sekä valtuuston että hallituksen puheenjohtajuudesta. Paikka SDP:n puoluevaltuustossa on hyvä lisä Isotalon merittilistalla. Pertti Lohenojan pudottua yllättäen valtuustosta ja Daniel Hannuksen jätettyä kuntavaalit väliin, ei Isotalolle käytännössä ollut ryhmän sisällä haastajaa puheenjohtajan pestiin.
Vaikka hallituksen puheenjohtajalla on periaatteessa valtuuston puheenjohtajaa enemmän käytännön vaikutusvaltaa asioiden valmistelussa, takaa RKP:n vahva, neljän henkilön edustus hallituksessa sen, että myös valtuuston puheenjohtaja pysyy ajan hermolla kaupungin päätöksenteossa.
Myös esitykset Loviisan kaupunginhallituksen kokoonpanosta näyttävät noudattelevan hyvin vaalitulosta. RKP esittää neljälle paikalleen kokeneita Agneta Almia, Tom Liljestrandia, Lotte-Marie Uutista sekä ensikertalaista Markus Sjöholmia. Kauden puolivälissä Almin tilalle nousee Svenska Ylessä näyttävän uran tehnyt Kerstin Häggblom, joka paluumuuttajana yllätti pääsemällä ensiyrittämällä valtuustoon.
E sitys kaupunginhallituksen kokoonpanosta näyttää noudattavan hyvin kuntavaalien tulosta .
SDP esittää hallituksen toiseksi jäseneksi Satu Hämäläistä, joka viime valtuustokaudella oli ryhmän aktiivisin puheenvuorojen pitäjä heti ryhmäpuheenjohtajan Pertti Lohenojan jälkeen.
Ehkä mielenkiintoisin esitys hallituksen jäsenistä tulee Kokoomuksesta, joka esittää toiselle hallituspaikalle RKP:stä Kokoomukseen siirtynyttä pitkäaikaista hallituksen puheenjohtajaa Mia Heijnsbroek-Wiréniä. Esitys on sinänsä looginen, sillä Heijnsbroek-Wirén toi Kokoomukselle selvästi eniten ääniä, ja hänellä lienee entisenä puheenjohtajana myös hyvät taustatiedot ajankohtaisista hankkeista. Kokoomuksessa oli myös halua antaa tilaa ensikertalaiselle Petri Hakasaarelle, joka vaaleissa lienee kerännyt monia fortumlaisten ääniä.
Vaalitulosta näyttää hyvin kunnioittaneen myös Keskusta, joka esittää hallituspaikalleen Valkon kyläyhdistyksen puheenjohtajana nostetta saanutta ensikertalaista ja puolueen ääniharavaa Teemu Peräkylää.
Kokonaisuutena esitys kaupunginhallituksen kokoonpanosta näyttää noudattavan hyvin kuntavaalien tulosta, Mutta politiikka on politiikkaa eli enemmän matematiikkaa sekä valtapeliä kuin jalomielisyyttä saati hyväntekeväisyyttä.
Päätoimittaja
Toki RKP olisi jalomielisyyttään saattanut myös luovuttaa yhden paikkansa pienpuolueiden jaettavaksi.