Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Lisää rantatontteja myyntiin

Asuntomessualueen rakentaminen etenee ainakin toistaiseksi aikataulussaan ja infrastruktuurin muoto alkaa alueella hahmottua. Alkukesällä uutisoitiin laajasti, että asuntomessualueen kaikki tontit varattiin eikä niitä edes riittänyt kaikille halukkaille.

Erityisen merkillepantavaa ja ilahduttavaa oli, että selkeä enemmistö hyväksytyistä tontinostajista oli ulkopaikkakuntalaisia, lähinnä pääkaupunkiseudulta. Valitettavaa oli se, että moni loviisalainen ostajaehdokas ideoineen putosi pois pelistä, koska kilpailu tonteista ja ideoista oli kovaa.

Viime viikolla julkisuuteen tuli tieto, että Asuntomessut on valinnut kelluvien talojen korttelin toteuttajaksi lapualaisen GR Group Oy:n, jonka suunnittele yhdeksän kelluvan omakotitalon rakentamista alueelle. Kelluvien talojen rakennuttajiksi oli julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan muitakin, mutta selkeämpää ehkä on, että hanke toteutetaan yhtenä kokonaisuutena.

Yhtiön toimitusjohtajan mukaan kiinnostus kelluvia koteja kohtaan on ollut suurta. Heti uutisen julkistamisen jälkeen monet potentiaaliset ostajat ottivat yhteyttä pyytääkseen lisätietoja hankkeen yksityiskohdista. On mahdollista, että kelluvatkin asunnot viedään niin sanotusti käsistä, vaikka toki ostohalukkuus riippuu lopulta hinta-laatusuhteen järkevyydestä.

Irvileukojen väsymättömästä pessimismistä huolimatta näyttää kiistatta selvältä, että laadukkaille tonteille on Loviisassa nyt kysyntää etenkin merenrantojen, infrastruktuurin sekä palveluiden läheisyydessä. Kysyntää on nyt enemmän kuin tarjontaa. Osaltaan siihen vaikuttaa tietenkin Kuningattarenrannan rantatonttien poikkeuksellisen edullinen, alle 100 000 euron hinta.

Siihen liittyy toki samalla myös riski, että osa laadukkaiden, edullisten rantatonttien ostajina on niitäkin, jotka käyttävät rantarakennuksia vapaa-ajan asuntoinaan, vaikka muodollisesti olisivatkin kirjoilla Loviisassa. Sitä ei käytännössä voisi estää, ja tulo- ja kiinteistöverot maksettaisiin siinäkin tapauksessa Loviisaan.

Loviisalla on joka tapauksessa tästä aina kesään 2023 tuhannen taalerin paikka kääntää väestökehitys kasvu-uralle. Loviisan tulisi nyt pyrkiä maksimaalisesti hyödyntämään asuntomessujen ympärille kehittynyt kiinnostus Loviisaa kohtaan. Loviisan asuntomessut 2023 on nyt jo käytännössä loppuunmyyty.

Kesä 2023 on kuitenkin Loviisan toinen suuri mahdollisuus. Houkuttelevia tontteja tulisi kaavoittaa lisää ja aloittaa niiden markkinointi mahdollisimman pian. Esimerkiksi Loviisanlahden itärannalla on vielä runsaasti rantaviivaa ja sen lähialuetta, jonne asuntomessualueen infraa voidaan edullisesti jatkaa ja sopivat tontit panna myyntiin.

Seuraava mielenkiintoinen merenrantakohde on jo piirretty Valkon osayleiskaavaan Tavistholmeniin, jonka Kiinteistö Oy Porvoon Leporanta osti Teollisuusliitolta. Yhtiön omistaja Reijo Wuorio kaavailee saaren itäosan muuttamista asuinalueeksi sekä länsi- ja eteläosien jättämistä virkistyskäyttöön. Mikäli kaavoitus etenee ja alueen noin parisenkymmentä tonttia tulevat myyntiin, menevät ne todennäköisesti hyvin kaupaksi. Hinnoista toki riippuen.

Houkuttelevia tontteja tulisi kaavoittaa lisää ja aloittaa niiden markkinointi mahdollisimman pian. 

Vuoden 2023 kesällä pidettävät asuntomessut olisivat erinomaisen tehokas kanava markkinoida Loviisan tonttitarjontaa arviolta noin 100 000 – 150 000 messuvieraalle. Jos heistä vaikka vain yksi prosentti kiinnostuisi tositarkoituksella muuttamaan Loviisaan, olisi siinä jo peräti 1 000 – 1 500 erittäin potentiaalisten muuttajan joukko jatkoneuvotteluja silmälläpitäen.

Asuntomessujen onnistuneesta tonttikaupoista huolimatta Loviisassa ei pidä jäädä tyytyväisenä rapsuttelemaan vatsaansa, vaan valmisteltava uusien houkuttelevien tonttien markkinointia ja myyntiä messuyleisölle ja muillekin.

Päätoimittaja Arto Henriksson