Pääkirjoitus: Kohti koronavapaita kesiä?

Arto Henriksson

Arto Henriksson

Loviisan kesän yksi suosituimmista ja perinteisimmistä yleisötapahtumista Small Ships Race järjestettiin viikonloppuna Laivasillan ja Loviisan lahden alueella vuoden tauon jälkeen. Viime kesänä purjehdusfestivaalin peruminen koronan takia oli monille iso pettymys, mutta silloin voimassa olleet kokoontumisrajoitukset eivät antaneet muuta mahdollisuutta.

Myös tällä kertaa järjestäjät olivat vaikean ratkaisun äärellä - onko festivaalin järjestäminen vieläkään riittävän koronaturvallista. Lähtökohtana oli tietenkin kokoontumisrajoitusten poistuminen, mikä johti puolestaan siihen, että tapahtuman perumiseen olisi monien mielestä tarvittu riittävän painavat perusteet. Virallisen tulkinnan mukaan yleisötilaisuuksien järjestäminen on hyväksyttävää ja riittävän turvallista kunhan koronaohjeita noudatetaan ja niitä myös valvotaan.

Tapahtuman järjestämispäätöstä tehtäessä Loviisan koronatilanne näytti vielä kohtalaisen hyvältä, mutta viime viikonloppuun mennessä Loviisa oli yllättäen muuttunut ilmaantuvuusluvultaan koko HUS-alueen suurimman tartuntariskin alueeksi. Osittain siitä syystä monet päättivätkin jättää tämän vuoden Small Ships Racen väliin, ja pääsylippuja ostettiinkin vain noin tuhat, eli vain kolmannes normaalivuodesta.

Järjestäjien ei silti pidä olla pettynyt osallistujamäärän pienuuteen. Se ei kerro mitään tapahtuman suosiosta, vaan lähinnä vain monien kokemasta koronahuolesta. Small Ships Race on edelleen Loviisa kesän kärkitapahtumia.

Yleisömäärän vähyys johti myös siihen, että ainakin yleisömäärän perusteella turvavälit voitiin pitää riittävinä. Perinteisellä yli 3000 henkilön yleisömäärällä se olisi ollut selvästi vaikeampaa. Tilaisuuden turvallisuudesta vastanneet arvioivatkin tapahtuman sujuneen kaikin puolin asiallisesti, vaikka illan esiintyjät hieman tiivistivätkin yleisöä lavan edustoille.

Purjehdusfestivaalin järjestäminen koronakesällä jakoi ja jakaa ymmärrettävästi yhä kansaa etenkin sosiaalisessa mediassa. Nyt, kun elämme tiistaita, ei purjehdusfestivaalin mahdollisista koronaseurauksista ole vielä tietoa. Toivotaan parasta. Voi olla, että tapahtumasta johtuvia tartuntatapauksia ilmenee tulevien päivien aikana, kuten kävi Hangon regatassa. Jälkiviisauteen ei silti olisi syytä, sillä riskit ja turvatoimet ovat olleet kaikkien tiedossa. Lisäksi rokotusten kattavuus alkaa olla hyvällä mallilla, ja yhä harvemmat tartunnan saaneet joutuvat sairaalahoitoon.

Loviisan kesän päätapahtuman LWT-päivien järjestäjät ilmoittavat tässä lehdessä aloittavansa pääsylippujen myynnin. Se on Loviisan seuraava suuri koronahaaste. Lienee selvää, ettei edellisten vuosien kävijälukuihin vielä tänä vuonna päästä, mutta silti on tärkeää pitää tapahtuma aktiivisena ja julkisuudessa.

Vaikka koronariski on edelleen vahvasti olemassa, on syytä uskoa, että se on kuitenkin rokotusten myötä vähitellen viimein väistymässä. Turvatoimia on syytä noudattaa vielä pitkää, mutta nyt näyttää todennäköiseltä, että jo ensikesänä kesätapahtumia voidaan järjestää taas melkolailla entiseen tapaan. Sitä kohti.

Päätoimittaja

Kommentoi