Pääkirjoitus: Koronavastuuta siirtyi myös asiakkaille

Arto Henriksson

Arto Henriksson

Juhannusta edeltäneellä viikolla Loviisan kaupunki tiedotti, että Loviisan Laivasillan alueella järjestetyssä Saltbodan Radio -tapahtumassa useat vieraat olivat altistuneet, koska paikalla oli ollut varmuudella yksi tartunnan saanut henkilö. Myöhemmin kävi ilmi, että paikalla oli ollut ainakin toinen henkilö, joka oli tietämättään taudinkantaja.

Viime viikonlopun aikana monet olivat kertoneet saaneensa koronaoireita sekä positiivisia koronatestituloksia. Useimmat tartunnan saaneista olivat ulkopaikkakuntalaisia, joiden testitulokset eivät näy Loviisan tilastoissa. Samaiset kesävieraat olivat kierrelleen myös Loviisan muissa tapahtumapaikoissa sekä olleet kontakteissa moniin ihmisiin, joten tartuntaketjujen leviämisen riski on todellinen Loviisassa.

Rajoitusten vapautusten myötä koronavastuuta on siirretty entistä enemmän asiakkaille ja muille kansalaisille. 

Samoihin aikoihin levisi tietoa, että kymmenet jalkapallon EM-turnauksessa Pietarissa olleet turistit olivat sairastuneet koronaan, ja levittäneet tautia myös Suomen puolella. Tuoreiden tietojen mukaan sairastuneita olisi eiliseen mennessä laskettu olevan jo yli 200 henkilöä, mutta määrän pelätään lähipäivinä vielä kasvavan. Noin 1000 EM-kisaturistia on neuvottu omaehtoiseen karanteeniin. Pietariin kisoja katsomaan matkusti kolmisentuhatta suomalaista, joukossa myös monia loviisalaisia.

Täydessä linja-autossa tuntikausia matkustaneet ovat todennäköisesti saaneet tartunnan, jos samassa ”purkissa” oli ollut yksikin taudinkantaja. Testatuista EM-kisaturisteista peräti 7 prosenttia oli tartunnan saaneita, kun normaali koronapositiivisten joukko on noin 1 prosentti testatuista. Kisaturisteja hakeutui itärajalle samaan aikaan niin sankoin joukoin, ettei kaikkia rajanylittäjiä pystytty testaamaan, ja ainakin 800 kisaturistia päästettiin maahan testaamatta.

Lähipäivät näyttävät kääntyvätkö Suomen lupaavasti alenemassa olleet tartuntakäyrät jyrkkään kasvuun. Toivottavasti eivät, sillä rajoitusten tiukentaminen jälleen viime kevään tasolle olisi ikävä ja vakava isku Suomen matkailulle sekä erityisesti ravintola-alalle. Ala on kesäkuun aikana hiljalleen alkanut elpyä tiukemmista rajoituksista, ja monet alan yrityksen ovat panneet toivonsa loppukesän myynnin varaan.

Husin johtajaylilääkärin Markku Mäkijärven mukaan rajoituksia voidaan joutua kiristämään, mikäli uuden tartunta-aallon uhka nousee merkittäväksi. Juhannuksena kansalaiset kokoontuivat sankoin joukoin yhteen, mikä lisää entisestään koronaryppäiden riskiä.

EM-kisaturistien ja Loviisan Laivasillan tartuntaryppäät herättävät vakavaa huolta kansalaisten koronaväsymyksen ja huolimattomuuden kasvusta. Laivasillan yrityksissä oli tiettävästi toimittu täysin THL:n ohjeistuksen mukaisesti, mutta ihmisten kohtaamisten turvavälejä saati lähempiä kontakteja on käytännössä mahdotonta valvoa tai estää.

Rajoitusten ja sulkujen höllentämisen seurauksena koronavastuuta on siirretty entistä enemmän asiakkaille ja muille kansalaisille. Se tarkoittaa, että koronahygieniasta, turvaväleistä sekä muista koronaohjeista on huolehdittava edelleen, vaikka ravintoloihin pääsisikin entiseen tapaan. Tärkeää on myös hakeutua omaehtoiseen karanteeniin sekä tarvittaessa myös testeihin, mikäli on altistunut sekä varsinkin, jos potee vähäisiäkin koronan oireita.

Ei pidä myöskään tuudittautua perusteettomaan turvallisuuden tunteeseen, vaikka olisi saanut molemmat koronarokotukset, sillä nekään eivät anna läheskään täyttä suojaa alati muuntuvaa koronavirusta vastaan. Koronaa ei vielä ole voitettu.

Päätoimittaja Arto Henriksson

Kommentoi