Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Alfaterminal Oy:n omistajat yhä hämärän peitossa

Alfaterminal Oy:n kemikaaliterminaalihankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelman ensimmäinen yleisötilaisuus sähköisti odotetusti keskustelun hankkeen ympärillä. Webinaarina järjestetty tiedotustilaisuus keräsi linjoille lähes 70 osallistujaa, joista suurin osa sataman lähialueen asukkaita.

Tavanomaisista yleisötilaisuuksista poiketen webinaari osoittautui järjestäjälle suorastaan nerokkaaksi tavaksi pitää tilaisuuden kulku näpeissään ja keskustelut rajallisina sekä pääosin asiallisina. Puheenvuoroja kyllä jaettiin tasaisesti ilmoitettuun määräaikaan saakka, mutta kriittiset välihuomautukset ja muut huutelut oli helppo vaientaa ”mute”-napilla. Sellaista ei fyysisissä yleisötilaisuuksissa länsimaissa olisi ollut käytössä.

Kiistanalainen hanke meni luonnollisesti myös tunteisiin etenkin niiden keskuudessa, joiden etuja sekä terveyttä ja turvallisuutta kemikaaliterminaali lähimmin koskee. On selvää ja ymmärrettävää, että pitää olla melko pinttynyt elinkeinoerkki, mikäli mielii kemikaaliterminaalia elinpiiriinsä.

Nimby” eli ”ei minun takapihalleni” on luonnollinen ilmiö, joka saa yleensä fanaattisimmankin kemikaaliterminaalin tai muun teollisuuslaitoksen kannattajan kääntämään kelkkansa.

Alfaterminalin terminaalihanke jakaa rajusti mielipiteitä muuallakin kuin Valkossa. Monet vastustajat sekä myös kannattajat ovat alusta alkaen kantansa jo valinneet sekä tuoneet sen selkeästi esille.

Suurelle osalle Loviisan seudun asukkaita terminaalihanke on edelleen niin alkutekijöissään ja tärkeidenkin faktojen osalta hämärän peitossa, että haittojen ja hyötyjen puntarointi on vaikeaa. Erityisesti tämä on näkynyt Loviisan Vihreitten joukossa, jossa osa ehdokkaista on puntaroinut julkisesti hanketta varsin analyyttisesti ottamatta, ainakaan vielä tässä vaiheessa, siihen kielteistä kantaa. Vihreitten Börje Uimonen näyttää jopa ajautuneen törmäyskurssille hankkeen tulisieluisten vastustajien kanssa torjuessaan väkevimpiä väitteitä terminaalin haitoista.

Vastaan ja puolesta on tarjolla vasta joitakin faktoja, mutta paljon myös valhetta ja vilunkia. Tarkoitus näyttää pyhittävän keinot terminaalihankkeessakin. Puolin ja toisin.

Alfaterminalin hankkeessa monille näyttää olevan vaikea hahmottaa yva- ja luparosessien etenemistä. Siihen on syynä poikkeuksellisen huonosti suunniteltu ja toteutettu viestintä hankkeen alkumetreillä. Hankkeen tultua julkiseksi mikään taho ei ottanut asiakseen valistaakseen kansaa yva- ja lupaprosessien sisällöistä eikä aikatauluista.

Jo ensimmäisessä yva-infossa, jossa kerrottiin lausuntokierroksen alkamisesta, tivattiin yva-konsulteilta tiukkaan sävyyn, että miksi ei ole käytössä lausuntoja Trafilta, VR:ltä, STUK:lta tai muiltakaan viranomaisilta. Lausuntoja ei tietenkään ole ennen ensimmäistä lausuntokierrosta.

Lienee selvää, että kaikki tarvittavat viranomaistatahot antavat lausuntonsa määräaikaan mennessä. Kaikilla muillakin on mahdollisuus antaa omat lausuntonsa ja mielipiteensä 17.6. mennessä ely-keskukselle.

Ensimmäinen yva-tilaisuus toi esille monia hankkeeseen liittyviä faktoja, mutta monet tärkeä tiedot ovat vielä julkistamatta. Ehkä eniten yva-tilaisuudessa hämmensi se, ettei Alfaterminal Oy:n johtaja halunnut vastata selkeään yleisökysymykseen yhtiön omistajista. Siihen voi olla ymmärrettävä, esimerkiksi kilpailutaktinen syy, mutta omistajien piilottelemisen jatkaminen, jättää kyllä epäilyttävän varjon koko hankkeen ylle.

Yva-infon yleisön joukosta tuotiin esille, että Valkon kyläyhdistys ja sen taustavoimat aikovat tehdä valitukset hankkeen kaikissa vaiheissa. Se tuskin on yllätys kenellekään. Vaikka kaikki kyläläisetkään eivät varauksetta ole hanketta vastaan, niin enemmistö todennäköisesti on.

Asialliset valitukset varmistavat osaltaan myös sen, että hankkeen lainmukaisuus, haitat ja mahdolliset epäkohdat tulevat punnittua lupaviranomaisten lisäksi myös eri oikeusasteissa. Se voi viedä vuosia.

Päätoimittaja Arto Henriksson

Alfaterminalin yleisötilaisuus sähköisti yva-ohjelman - katso video