Pääkirjoitus | Toinen koronakesä on jo toivoa täynnä

Viime keväänä näihin samoihin aikoihin kirjoitin tälle samalle kesälehden pääkirjoituspalstalle edessä olevasta koronakesästä laulun sanoja mukaillen otsikolla, ”Pitkä kuuma kesä, ja mä aion elää sen”. Tautitilanne oli silloin huolestuttava.

Kesälehden ilmestyttyä puolileikilläni pohdin, että tulikohan sitä liikaa luvattua, ja joutuuko toimitus ehkä kesällä julkaisemaan tekstiin oikaisun. On myönnettävä, että huoli koronatartunnan vakavammasta versiosta oli todellista. Varsinkin, kun perusterveydestä huolimatta kuulun iän (59) takia ehkä riskiryhmään.

Viime kesän keskivaiheilla koronapandemian selkä näytti Suomessa jonkin verran taittuvan eivätkä tartunnat lähteneetkään laukalle, kuten oli juhannuksen juhlinnan takia pelättävissä. Terveys säilyi silti hyvänä eikä kavala tauti osunut onneksi omalle kohdalle, vaikka moni tuttava ja ystävä sen karuissa kourissa riutuikin.

Kesästäkin tuli pitkä ja kuuma sekä muutenkin ainutlaatuinen. Lähialueiden monet luontokohteet ja virkistysalueet sekä retkeilyreitit tulivat tutuiksi. Samoin monet kotimaan kohteet. Sekä Norja, jossa sai kaukokaipuuta tyydytettyä turvallisesti.

Toinen pitkä kuuma koronakesä, ja mä aion elää senkin.

Vuoden 2020 koronakesässä oli paljon hyvääkin, vaikka kokonaissaldo jäikin reilusti pakkasen puolelle. Kaikkein rankimmat koronan vaikutukset kohdistuivat Suomen turistikeskuksiin ja erityisesti pääkaupunkiseudulle sekä Lappiin, joiden matkailumarkkinat elävät paljolti ulkomaalaisten turistien varassa. Myös lentoliikenne sakkasi ja matkustajalaivaliikenne upposi alan historian synkimpään alhoon sitten sotavuosien. Alan hidas toipuminen on onneksi jo orastamassa, mutta kestänee vielä pitkään ennen kuin ollaan koronaa edeltävän ajan lukemissa.

Hyvää oli se, että monet Loviisan seudun matkailuyritykset tekivät historiansa parhaita myyntiennätyksiä, kun Kanarian saarille ja muihin aurinkokohteisiin yleensä kannettavat eurot hakeutuivat kotimaan kohteisiin. Loviisan seudulla suurinta suosiota nautti koronakesänäkin Strömforsin ruukki, jossa tungeksi Kukulinkiertäjien lisäksi runsaasti muitakin turisteja.

Maskit ja turvavälit on edelleen syytä pitää sisätiloissa ja hygieniasta huolehtia.

Nyt alkanut kesä näyttää koronan osalta selvästi viime vuotista paremmalta, mikäli rajoitusten purkaminen ei saa koronaa kiihkeämmin kirmaamaan kansalaisten kimppuun. Viime viikkojen laskeva trendi koronatartunnoissa näyttää joka tapauksessa lupaavalta, mutta sen ei pidä antaa heittäytyä huolettomaksi.

Maskit ja turvavälit on edelleen syytä pitää sisätiloissa ja hygieniasta huolehtia, vaikka hiilidioksidin hiostama naamavärkki uhkaisi kukkia ja käsidesien kuivattamat kätöset lohkeilla. Arvaamattomien koronavarianttien vyöry saattaa äkisti muuttaa tilannetta vaikka kesken kesän.

Rokotekattavuuden kasvu antaa kuitenkin sekin toiveita kesän vähittäisestä normalisoitumisesta syksyä lähestyttäessä. Loviisassa ja Lapinjärvellä rokotustahti on ollut muuta maata ripeämpää, ja syksyyn mennessä on toiveita, että paluu normaaliin arkeen onnistuu Loviisan seudullakin.

Tätä kirjoitettaessa kesän tapahtumatarjonta on edelleen suuri arvoitus. Suuria kesätapahtumia on peruttu eri puolilla maata. Esimerkiksi Kotkan Meripäivät on tältä kesältä peruttu, mutta Loviisan Small Ships’ Race -purjehdusfestari aiotaan järjestää 17. heinäkuuta. Samoin kesän päätapahtuma Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma etenee täysillä kohti elokuun viimeistä viikonloppua. Lopullinen päätös tapahtumasta tehdään juhannuksen korvilla.

Sibeliuspäivien järjestäjä Loviisan laulu on ilmoittanut, että päivät järjestetään joka tapauksessa koronasta riippumatta – joko livenä tai livestriiminä. Samoin ulkoilmassa pidettävien Pyhtään saaristomarkkinoiden toteuttamista valmistellaan täyttä päätä.

Syksyllä laumasuoja on toivottavasti saavutettu ja väki vapautettu luolasuojan piiristä.

Tässä Loviisan Sanomien poikkeusaikojen kesälehdessä on esitelty Loviisan seudun kesään kuuluvia ilmiöitä, ihmisiä, tapahtumia ja kaupallista tarjontaa. Käsillä on jälleen poikkeuksellinen kesäkausi koronariskeineen. Toivottavasti vuoden päästä koronapandemia on jo selätetty, ja ihmiskunta palannut normaalioloihin.

Tästäkin kesästä kannattaa ottaa kaikki ilo irti ja ladata akkuja syksyn koitoksia varten. Hyvää kesää kaikille Loviisan Sanomien lukijoille ja tukijoille. Pysykää terveinä!

Päätoimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut